provedeno istraživanje

Foto - Varaždinci, ako imate srednjoškolca ili srednjoškolku, vrijedi pročitati ovaj zabrinjavajući izvještaj

Podaci su dobiveni u drugom valu istraživanja koje je provedeno u sklopu petogodišnjeg projekta 'Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje (P.R.O.T.E.C.T)'...
Objavljeno: 23.01.2024. 17:50

Zadnja izmjena: 23.01.2024. 17:51

Foto: Ilustracija

Prema podacima istraživanja, ističu iz Varaždinske županije, čak 21 posto učenika drugog razreda srednjih škola namjerno se samoranjava i nanosi bol, isti toliki postotak barem jednom u životu ozbiljno je razmišljao o počinjenju samoubojstva, 14% njih izradilo je plan za počinjenje samoubojstva, dok je njih 7% pokušalo počiniti samoubojstvo.

To su podaci dobiveni u drugom valu istraživanja koje je provedeno u sklopu petogodišnjeg projekta „Testiranje 5C modela pozitivnog razvoja mladih: tradicionalno i digitalno mobilno mjerenje (P.R.O.T.E.C.T)“, a koje je predstavila voditeljica projekta Miranda Novak. Nositelj projekta je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a financira ga Hrvatska zaklada za znanost.

- Sudjelovalo je 3.261 učenik drugog razreda srednjih škola, koji su u istraživanje bili uključeni i školske godine 2021./22. Samo istraživanje provodilo se u više hrvatskih gradova: Osijeku, Vinkovcima, Rijeci, Splitu, Dubrovniku, Varaždinu, Velikoj Gorici i Zagrebu. 21% učenika iskazuje ozbiljne depresivne simptome, 31% simptome anksioznosti, dok 17% njih iskazuje ozbiljne simptome stresa, što je podjednako postocima u prvom razredu. Ujedno, na razini cijelog uzorka, od 3.200 ispitanika, 18% učenika izjasnilo se da je probalo marihuanu, što je duplo obzirom na prošlu godinu – iznijela je Novak.

'Treba im podrška'

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je kako je vidljivo da se učenici suočavaju sa stresom i depresijom jer skoro svi, kaže, moraju biti odlikaši.

- Umjesto na to, što po meni i nije od presudne važnosti, smatram da bi se trebali usmjeriti na ono što vole, da razvijaju svoje talente i na tim područjima daju ono najbolje od sebe. Osnivanjem centara izvrsnosti, te Centra za mentalno zdravlje, kao Županija želimo upravo to omogućiti našim učenicima - da razvijaju svoje talente, a isto tako biti im podrška u njihovom odrastanju – zaključio je.

Komentari