konferencija za medije

Čehok: ''Grad će u obrtništvo i poduzetništvo uložiti preko 30 milijuna kuna''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.04.2020. 15:34

Zadnja izmjena: 17.04.2020. 15:50

Gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj je konferenciji za medije govorio o mjerama za pomoć poduzetnicima nakon sastanka povjerenstva za praćenje stanja u gospodarstvu.

Prema njegovim riječima, na javni poziv Grada Varaždina, za pomoć za travanj se javilo oko 120 poduzetnika, a očekuje se kako će ih se javiti još. Zahtjevi su većinom usmjereni na plaćanje režijskih troškova i sredstva koja ima trebaju za tekuću likvidnost. - U ovom trenutku iz proračuna koji imamo i preraspodjele viška koji imamo spremni smo udovoljiti svim zahtjevima koji dolaze. To se prije svega odnosi na one koji su potpuno zatvoreni zbog mjera Vlade- rekao je gradonačelnik i dodao kako će sve tvrtke koje nisu obrtnici i koje su se javile na Vladine mjere te dokazale pad prihoda biti adekvatno padu prihoda oslobođeni plaćanja komunalne naknade za tekući mjesec, odnosno sve dok mjere budu trajale.

Što se pak tiče Vladinih mjera za pomoć, Čehok ističe kako gradski proračun time gubi 20 milijuna kuna.- Kada Vlada donese neku mjeru to vam je tako kao da Grad zapravo tu mjeru provodi i na taj dio našeg prihoda nećemo moći računati u proračunu - rekao je gradonačelnik i dodao kako će grad u obrtništvo i poduzetništvo uložiti preko 30 milijuna kuna.

Govoreći o smanjivaju plaća zaposlenika Grada i gradskih ustanova, gradonačelnik je istaknuo kako se pregovara sa sindikatima jer se kolektivnim ugovorima  određuju plaće primjerice zaposlenika u vrtiću ili glumaca u kazalištu.- Ne bih volio da tu izazivamo napetosti i mislim da ne bi bilo dobro ići u to izdavanjem naloga. Smatram da bi bilo dobro napraviti dva razreda smanjivanja plaća, na način da se onima koji imaju plaću do 8000 kuna npr. ona smanji 5 %, a mi koji imamo veće imali bi i veće smanjenje. To bi bilo puno pravednije – pojasnio je Ivan Čehok.

 

 

 

Komentari