DOGOVOR OKO LOKACIJE

Evo gdje će se u Varaždinu postaviti skulptura redovnika

Objavljeno: 26.05.2021. 13:04

Zadnja izmjena: 26.05.2021. 13:04

Gradonačelnik Ivan Čehok danas je sa svojim suradnicima primio kapucina fra Mirka Kemiveša, župnika župe Sv. Vida i Anđelka Košćaka kako bi dogovorili smještaj skulptura koje reprezentiraju redovničke zajednice.

Od nekoliko prijedloga, kao najpovoljnija lokacija skulpture odabrana je ona u Parku Ivana Pavla II, a njezino je postavljanje najavljeno kroz idućih nekoliko mjeseci. Autor skulpture je Nikola Šanjek.

- Veliki je značaj redovnika i redovnica za Varaždin, ne samo u duhovnom ili vjerskom smislu. Redovnici i redovnice su u Varaždinu otvarali škole, bolnice, ljekarne te sudjelovali u izgradnji Varaždina kakav je danas. Želja nam je bila da odamo počast tradiciji i značaju redovništa za Varaždin i u Varaždinu, a poklonili smo i knjigu Rudolfa Horvata "Kulturna povijest Varaždina" u kojoj sve to jasno i piše - istaknuo je gradonačelnik. 

U dogovoru oko postavljanja skulpture sudjelovalo je i Povjerenstvo za skulpture u sastavu Emanuela Grđan, Društvo arhitekata Varaždina (Valentina Fištrek), Konzervatorski odjel Varaždin, HDLU-a (Nenad Opačić), Kulturno vijeće Grada Varaždina (Željko Trstenjak), Upravni odjel za kulturu i obrazovanje (pročelnica Draženka Dević) te zamjenica gradonačelnika Sandre Malenica.

Komentari