u drugoj gimnaziji varaždin

FOTO: Varaždin dobio prvi Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest

Druga gimnazija Varaždin postala je središte Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest, a zaključak o osnivanju spomenutog centra župan Varaždinske županije Radimir Čačić uručio je ravnateljici Druge gimnazije Zdravki Grđan. 

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 29.05.2020. 10:56

Zadnja izmjena: 29.05.2020. 11:09

Foto: Dino Možek

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić predao je Zaključak o osnivanju novog Centra izvrsnosti iz nacionalne povijesti, te će navedeni centar biti 11. Centar izvrsnosti u Varaždinskoj županiji.

Za sjedište Centra određuje se Druga gimnazija Varaždin, a voditeljicom Centra imenuje se ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan.Posebna ciljana skupina su nadareni učenici koji zahtijevaju drugačiji pristup rada upotrebom suvremenih nastavnih metoda i pomagala što se kroz redovni nastavni proces ne može u sadašnjim uvjetima ostvariti.

Kako je istaknula ravnateljica Druge gimnazije Zdravka Grđan, Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest prvi je takav u Hrvatskoj, ali i u Europskoj uniji. - U Centar će biti pozvani učenici od sedmog razreda osnovne škole do četvrtoga razreda gimnazije i učenici će raditi na način da biraju u jednoj školskoj godini dva modula - objasnila je Grđan i dodala kako će se poticati samostalno i učinkovito učenje i poučavanje kroz različite metode.

- Nije slučajno da je ovaj Centar krenuo upravo iz Druge gimnazije kojoj je utemeljitelj upravo župan Radimir Čačić, a danas uoči 30- te obljetnice Dana državnosti također ponovno župan Radimir Čačić osniva ovaj Centar čime ćemo dati doprinos budućim generacijama - rekla je Grđan.

"Prvi smo u Hrvatskoj i ponosan sam na to"

Dva su temeljna znanja. To su sasvim sigurno matematika i poznavanje povijesti koje objedinjuje sve: i umjetnost i kulturu i ekonomiju i znanost. Dakle, povijest je prepoznavanje toga gdje smo. Nevjerojatno je, ali Hrvatska nema ni jedan centar izvrsnosti u osnovnoškolskom i srednješkolskom obrazovanju za podučavanje povijesti. Ni nacionalne ni opće. Mi ovdje krećemo s jednim takvim centrom, za što je trebalo znanja, i osobito – kvalitetnih ljudi i hrabrosti. Nažalost, povijest se u ovoj zemlji na razini osnovne i srednje škole ne proučava na dostojan način, da bi se to moglo nazvati znanošću, jer se za to nema hrabrosti. Ovdje, u našoj županiji to nije tako. Mi ovdje imamo puno toga reći o povijesti: od neandertalaca preko Rima i Srednjega vijeka do Domovinskoga rata. Hrvatska je utkana u povijest Europe i svijeta, a sada će se tome pristupiti na jedan ozbiljan način. Poznato je da smo daleko najuspješniji u STEM području i jedini smo Centar izvrsnosti u Europi, a sada taj spektar od deset podcentara proširujemo i s poviješću, na što sam osobno jako ponosan.

Komentari