'hitno povećati kapacitete'

eTV - Matija Posavec: 'Sjever Hrvatske treba 15 centara za starije osobe'

'Tome se treba posvetiti hitno i to sredstvima iz nacionalnih fondova, ne čekati sredstva iz europskog fonda jer oni su isključivo usmjereni na skrb za bolesne u 3. i 4. kategoriji', kaže Dubravko Bilić...
Objavljeno: 24.03.2024. 07:17

Zadnja izmjena: 24.03.2024. 07:27

Foto: Ilustracija (Freepik)/Arhiva

Na području Varaždinske županije trenutno djeluje 32 doma za starije i nemoćne osobe koji pružaju kapacitete za nešto više od dvije tisuće korisnika. Međutim, potrebe umirovljenika na našem području značajno su veće od ovih koje imamo, zbog čega to pitanje kao društvo nužno moramo riješiti.

Kao rješenje, predsjednik Nezavisne platforme Sjever Matija Posavec, vidi izgradnju 15 novih centara za starije osobe na cijelom Sjeveru, dok ih je na području Hrvatske, smatra, potrebno 100. Na taj način bi se povećao smještajni kapacitet, ali i ponudile druge usluge poput dnevnog boravka ili njege.

- Ima jako puno ljudi koji moraju biti u domu, ali nemaju mjesto. Oni koji možda mogu naći mjesto u privatnim domovima za to nemaju financijska sredstva. Kako umirovljenik koji ima 350 eura mirovine može platiti privatan dom koji košta 1000 eura. To je problem kojem se treba posvetiti. Dovoljno je sredstava i u EU fondovima kako bi se to izgradilo i kako bi se sufinanciralo, da li od općine, gradova, države ili nekih drugih fondova, ali apsolutno se može naći model – kazao je Posavec dodavši kako je i u Međimurskoj županiji lista za domovine poduža, a čeka se i po nekoliko godina.

'Ne čekati EU fondove'

Da su centri za starije prijeko potrebni smatra i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, tj. pojašnjava kako je ideja da svaki grad u Hrvatskoj im barem jedan takav centar koji može biti i dnevni dom, ali prije svega centar za starije osobe da bismo u drugoj fazi mogli osigurati adekvatan smještaj onima kojima je zaista potreban boravak u domu zbog bolesti ili stanja u kojima se nalaze.

- Tome se treba posvetiti hitno i to sredstvima iz nacionalnih fondova, ne čekati sredstva iz europskog fonda jer oni su isključivo usmjereni na skrb za bolesne u 3. i 4. kategoriji, a zapostavljamo one zdrave i relativno zdravu populaciju umirovljenika koja može biti aktivna i korisna i sebi i svojoj obitelji – kaže Bilić.

Potez Općine Sveti Đurđ

Jedni od onih koji su se tome posvetili jest Općina Sveti Đurđ. U svom proračunu uspjeli su osigurati sredstva za izgradnju Doma za starije, prvi koji je u potpunosti financiran od strane jedne od naših općina. Vrijednost projekta je 960 tisuća eura te će i kao općina participirati s određenim iznosom u financiranju smještaja.

- U tom domu naći će mjesto 50 korisnika koji će biti 24 sata u domu. Uz dom napravit ćemo jedan park gdje se oni mogu vani družiti. To je iza doma koji je veličine 800 kvadrata. To je dom koji se proteže u dvije etaže, ima 400 kvadrata svaka etaža. Iza tog doma bit park gdje će oni imati sve one uvjete za se podruže – kazao je načelnik Josip Jany u intervju za eTV.

'To je dobro, ali...'

Nakon što je Sveti Đurđ najavio izgradnju Doma za starije, to je komentirala u našem studiju i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora koja kaže kako je to odličan potez, ali smatra da država mora ponuditi sustav.

- Kako će bilo koja općina moći financirati smještaj? Smještaj starijeg i nemoćnog u jednu ustanovu je ekonomski gledano nekih 1.500 eura. Tko to može danas platiti, ukoliko država ne ponudi sustav poput sustava vaučera koje bi svaki korisnik imao, a ne samo onaj koji je u sustavu socijalne skrbi? Onaj koji ima malu mirovinu koju je ostvario temeljem rada takav si smještaj ne može priuštiti – rekla je.

Komentari