nove mjere

Hoće li lokalne vlasti plaćati testiranje svojim zaposlenicima i što misle o novim mjerama?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.11.2021. 08:40

Zadnja izmjena: 14.11.2021. 08:40

Zaposlenici u javnom sektoru, i svi građani koji trebaju njihove usluge, dokaz o preboljenju, cijepljenju ili negativan test trebat će imati od utorka. 

To znači da se primjerice ne možete uputiti u zgradu gradske uprave, matičnog ureda, mirovinskog zavoda ili policije - bez važeće covid pozvrde. Baš kao i građani, tako će i dužnosnici, službenici i zaposlenici biti obavezni covid potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. 

U dvije zgrade u kojima se nalaze uredi Varaždinske županije zaštitari će pregledavati covid putovnice. Župan Anđelko Stričak ističe kako je 90 posto svih zaposlenika Varaždinske županije cijepljeno dok će se ostatak testirati. Troškove će prema njegovim najavama snositi Varaždinska županija što će mjesečno stajati 15 tisuća kuna,.

Dogradonačelnik Miroslav Marković pak smatra kako bi trebalo preispitati ulogu stožera u odnosu na mjere koje se donese.

- Posla će imati i ustavni sud jer smatram da bi se trakve stvari trebale riješiti kroz Sabor. Pripremili smo mogućnost našim djelatnicima da se u ponedjeljak testiraju. U svakom od tri objekta, zaštitari će kontrolirati ulazak. Ta mjera nije dobra jer se nije dalo vremena djelatnicima da se pripreme. Mi ćemo im za početak pokriti troškove testiranja, ali ljudima treba dati priliku da se procijepe - otkriva Marković.

'Poštovat ćemo propise'

Iz razgovora sa predstavnicima lokalnih vlasti doznajemo kako su spremni na ovakve nove mjere koje im prema svemu sudeći ne bi trebale predstavljati velike logističke probleme.  

- Zatvorena su vrata, na ulazu će ljudi pozvoniti i pokazati papire. Naši zaposlenici su svi više manje procijepljeni, osim oni kojima zdravstveno stanje to ne dozvoljava. Takvi su propisi i mi ćemo to poštivati. Broj zaraženih je veliki i reda mora biti - rekao nam je Siniša Jenkač iz Novog Marofa.

Svi zaposleni u Gradu Ludbregu sami će snositi troškove testiranja koje će morati obaviti van radnog vremena, otkriva gradonačelnik Dubravko Bilić.

- Pridržavat ćemo se svih pravila, procijepljenost zaposlenika je velika, negde oko 90 posto. Od građana ćemo zahtjevati covid potvrdu za ulazak u Grad. Novci za testiranje zaposlenika neće se izdvajati iz proračuna već će to morati obavljati o svom trošku, van radnog vremena i na posao moraju doći s valjanom potvrdu - rekao je.

U gradskoj upravi u Ivancu također je velika procijepljenost zaposlenika, tvrdi gradonačelnik Milorad Batinić.

- Procijepljenost zaposlenika je velika i razgovarali smo sa pročelnicima Upravnih odjela i sa zaposlenicima. Ima onih koji se nisu cijepili zbog zdravstvenih razloga, ali slušat ćemo što Stožer govori i u skladu s tim ćemo postupiti - rekao je Batinić.

Komentari