OD 4. LISTOPADA

Covid potvrde trebat će zdravstveni djelatnici, ali i pacijenti

Objavljeno: 29.09.2021. 09:26

Zadnja izmjena: 29.09.2021. 09:26

Foto: Ilustracija

Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je donio odluke kojima se od ponedjeljka, 4. listopada, uvodi obveza covid-potvrda za zaposlene u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi.

Kako prenosi Index, zaposlenici u zdravstvu i socijali na posao će moći dolaziti samo uz važeću covid potvrdu ili negativni test ukoliko se osoba nije cijepila ili preboljela covid-19 unutar posljednjih devet mjeseci. Također, covid potvrde će biti potrebne i za sve osobe koje ulaze u bolnički krug poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima i slično, te pacijenti kod kojih se planira hospitalizacija, kao i oni kod kojih postoji visok rizik od širenja koronavirusa. Covid potvrde će također trebati imati osobe koje su pratnja na porodu i posjetitelje osoba koje su smještene u bolnici. 

Ipak, pacijenti koji neće imati covid potvrdu, u slučajevu kad bi odgađanje zdravstvenih usluga štetilo njihovom zdravlju, bit će primljeni u bolnicu, no oni će biti odvojeni i testirani. Bez covid potvrde u bolnice će moći ulaziti i nužne osobe u pratnji osoba koje se zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu samostalno sigurno kretati po bolnici. Covid-potvrde od ponedjeljka također neće biti potrebne za odlazak u Hitnu pomoć, domove zdravlja ili ambulante, kao ni u slučaju odlaska u bolnicu zbog zaraze koronom. Ni djeca do 12 godina koja su u pratnji pacijenata neće trebati potvrdu, kao ni djeca koja odlaze u posjet hospitaliziranim roditeljima ili braći i sestrama. Za vađenje krvi, čak i ako se ono odvija u bolnici, covid-potvrda neće biti potrebna.

Komentari