proširenje upotrebe

Upotreba covid potvrda bi se mogla proširiti i u restorane? Evo što kaže Capak

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao kako svakodnevno razgovaraju o korištenju covid potvrda u Hrvatskoj, primjerice u restoranima i kafićima, te kako će vjerojatno uslijediti proširenje njihove upotrebe.
Objavljeno: 17.11.2021. 08:55

Zadnja izmjena: 17.11.2021. 09:00

Od jučer su za ulaz u javne i državne ustanove potrebne covid potvrde kao dokaz o cijepljenju, preboljenju ili negativnom testu, a njihova bi se upotreba mogla proširiti u restorane i kafiće.

Kako prenosi Index, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao kako svakodnevno razgovaraju o korištenju covid potvrda u Hrvatskoj, primjerice u restoranima, kafićima i trgovačkim centrima, te kako će vjerojatno uslijediti proširenje njihove upotrebe. Kako je naveo, covid potvrde će se morati uvesti ukoliko će se situacija pogoršavati, no trenutno broj novozaraženih stagnira ili se blago smanjuje. Na presici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske rekli su kako im je strategija pažljivo promatrati situaciju, a u trenutku kada je to potrebno, proširivati ili uskraćivati mjere.

- Ako pogledamo zemlje u okruženju, mnoge zemlje zapadne Europe imaju vrlo široku upotrebu covid-potvrda. U većini zemalja zapadne Europe vi ne možete ući u kafić ili restoran bez covid-potvrde. Neke su zemlje počele uvoditi takozvane 2G potvrde o preboljenju. Sasvim je sigurno da se covid-potvrde šire, pa tako i njihova upotreba. Mi smo to zasad uveli u zdravstveni sustav i sustav socijale za dio pacijenata, uveli smo sad i za državne namještenike. Izvjesno je da će se o tome razgovarati, već se i razgovaralo - rekao je Capak.

Komentari