COVID STATUS ZAPOSLENIKA

Covid potvrde zdravstvenim djelatnicima će se provjeravati na svim odjelima - evo detalja

Objavljeno: 21.09.2021. 09:00

Zadnja izmjena: 21.09.2021. 09:00

Foto: Ilustracija

Od 1. listopada svi zaposleni u zdravstvenom sustavu te zaposlenici u domovima za starije i nemoćne na posao će moći dolaziti isključivo uz valjanu covid digitalnu potvrdu. 

Kako prenosi Jutarnji.hr, umjesto na ulazu u bolnicu kao što je bila praksa do sada, provjera covid-statusa zaposlenika vršit će se na ulazima na pojedine odjele, a za to će najvjerojatnije biti zadužene glavne sestre odjela. Nakon što medicinska sestra jednom provjeri covid-status zaposlenika, narednih će dana znati tko je od djelatnika cijepljen, a tko treba na testiranje te cijepljenima neće svakodnevno kontrolirati covid-potvrdu. U zdravstvenom sustavu cijepljeno je oko 70 % ukupnog broja zaposlenih, a dio njih je prebolio koronu, pa sama organizacija ne bi trebala biti problematična, smatraju naši sugovornici. Ipak, još uvijek nije jasno što učiniti sa zaposlenicima bez covid-potvrde ako odbiju testiranje. 

Mnogo je pitanja u vezi isteka covid digitalnih potvrda. Zbog toga što su djelatnici zdravstvenog sustava i socijale bili prioritet, te su se osobe cijepile prve, većinom početkom siječnja. Stoga, njihove covid digitalne potvrde počinju isticati sredinom idućeg mjeseca, što znači da bi 15 dana nakon uvođenja potvrde 70 % cijepljenih u zdravstvu ostalo bez potvrde i trebali bi se testirati poput necijepljenih kolega. Kao rješenje ovog problema, ministar Vili Beroš prošlog je tjedna najavio moguće produljenje trajanja potvrdi sa sadašnjih devet na 12 mjeseci.

Komentari