skupa delicija

Čvarci su nekada bili jelo siromaha, a danas koštaju kao suho zlato...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.01.2021. 12:01

Zadnja izmjena: 13.01.2021. 12:01

Čvarci su nekad bili jelo siromaha, a danas si ih ne može priuštiti bilo tko. Popularnost koju su posljednjih godina stekli prati i osjetan rast cijena pa se tako oni danas prodaju i po 300 kuna za kilogram.

Zašto cijena tako rapidno raste, ali i zašto je ova delicija sve više privlačnija kupcima pokušao je objasniti Alen Brezovec iz Nedeljanca koji se bavi proizvodnjom i preradom čvaraka. - Najveći problem u svemu je sirovina koje nemamo puno. Mi čvarke radimo stalno i koliko god da napravimo, nikad nemamo dosta za sve koji traže. Kod nas je cijena 195 kuna po kilogramu, ali očigledno je to kupcima prihvatljivo jer uvijek traže još - rekao nam je Brezovec.

Inače, prema objašnjenju stručnjaka, suvremeni uzgojni trendovi preferiraju tzv. mesnate svinje čija genetika jamči više mišićnog i manje masnog tkiva. Budući da se čvarci proizvode od čvrstog masnog tkiva, to ujedno znači manje dostupne sirovine za njihovu proizvodnju. Od jedne svinje, koja u trenutku klanja u prosjeku teži od 125 do 130 kg, moguće je dobiti tek tri do četiri kilograma kvalitetne masnoće za topljenje, a od te ulazne sirovine, nakon topljenja dobijemo svega oko 10 posto prešanih čvaraka, odnosno oko 15 posto ukoliko se radi o neprešanim čvarcima. 

 

 

Komentari