postao na fejsbuku

Habijan je stava da su molitelji, ako ne ugrožavaju hitnu i mir bolesnika, demokratski standard

Objavljeno: 25.10.2018. 11:21

Zadnja izmjena: 25.10.2018. 12:43

Foto: Arhiva

Nakon gotovo četiri godine otkako u Varaždinu djeluje inicijativa "40 dana za život" u sklopu koje se skupine vjernika okupljaju ispred bolnica moleći protiv pobačaja, ne stišavaju se reakcije pojedinca i skupina koje takav način javnog djelovanja ne smatraju primjerenim ispred bolnica.

Tako je po uzoru na grad Frankfurt, koji je donio odluku o zabrani takve vrste okupljanja, stranka Pametno uputila Gradu Varaždinu inicijativu da se na prostor ispred bolnica i zdravstvenih ustanova proglasi zaštićenom zonom na kojoj ne bi bilo moguće javno okupljanje i prosvjedovanje do udaljenosti 150 metara.

Nakon te inicijative varaždinskog ogranka stranke Pametno, na svom facebook profilu oglasio se i predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan, naglašavajući kako je u članku 4. Zakona o javnom okupljanju, jasno definirano kako se mirno okupljanje i javnim prosvjedom podrazumijeva svako organizirano okupljanje više od 20 ljudi, te članak 11. Zakona o javnom okupljanju, gdje je izričito propisano kako se javni prosvjedi ne smiju održavati u blizini bolnica, a da pritom ometa pristup vozilima hitne pomoći i remeti mir bolesnicima.

- Prema tome, u slučaju da se mirni prosvjed (više od 20 ljudi) planira održati ispred bolnice te da osobe koje u njemu sudjeluju ometaju pristup vozilima hitne pomoći i remete mir bolesnicima, isti bi bio protivan odredbi članka 11. Zakona o javnom okupljanju. 
Osobno smatram da u Republici Hrvatskoj svatko ima pravo na iznošenje mišljenja te da je sloboda govora minimum demokratskih tekovina koje smo prihvatili. S druge strane, pravo na mirno okupljanje ili prosvjed ne smije niti na koji način ugroziti ili zadirati u prava drugih osoba, ugrožavati njihov integritet ili drugačije mišljenje - stav je koji je zaključno na svojem facebook profilu iznio Damir Habijan.

Komentari