obavijest

Danas počinje popis stanovništa, sve možete obaviti online

Kazne za nepopisivanje idu od 2000 do 5000 kuna za fizičke osobe....
Objavljeno: 13.09.2021. 08:22

Zadnja izmjena: 13.09.2021. 08:25

Danas je počelo popisivanje stanovništva, a prema informacija iz DZS-a, prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna. Druga faza popisivanja, kada popisivači izlaze na teren, trajat će od 27. rujna do 17. listopada.

U drugoj fazi popisa, terenskom popisivanju, od 27. rujna do 17. listopada na teren izlaze popisivači, njih nešto manje od 8000, koji će u osobnom intervjuu sa stanovništvom popisati sve jedinice koje se nisu popisale u prvoj fazi. Oni će također uzeti kontrolnu šifru od kućanstava koja su se samostalno popisala na portalu e-Građani. 

Kazne za nepopisivanje idu od 2000 do 5000 kuna za fizičke osobe.

Kako se popisati online

Platforma e-Građani automatski prepoznaje osobu koja se prijavila i postavlja je kao referentnu osobu i ona popisuje cijelo kućanstvo. Referentna osoba daje sve podatke i nakon uspješnog zaključavanja i slanja e-popisnice e-ispitanik može vidjeti jedinstvenu šifru generiranu u trenutku slanja popisnice, koju će dati popisivaču pri terenskom popisivanju. Bitno je da građani znaju da navedenu šifru treba zapisati, slikati mobitelom ili pospremiti da je mogu kasnije predati popisivaču.

Kontrolnu šifru treba zapisati na papir, uslikati ili isprintati i sačuvati do druge faze popisa (terenskog popisivanja), kako bi ispitanik kontrolnu šifru dao popisivaču zbog kontrole obuhvata popisivanja.

Više možete saznati ovdje.

Komentari