nitko ne reagira!

Dekanica FOI-ja bit će primorana na korak koji će jako osjetiti IT industrija - i ne samo ona

Nina Begičević Ređep navela je vrlo ilustrativan primjer: FOI ima 2.800 studenata i samo 150 zaposlenika, dok FER ima samo 200 studenata više i 700 zaposlenika. Nakon što je na posljednjem danu fakulteta skrenula pozornost na neadekvatna primanja nastavnika koji moraju raditi dodatne projekte kako bi nadoknadili primanja, čini se kako nema druge nego na kraju problemu stati smanjenjem...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.03.2022. 14:18

Zadnja izmjena: 05.03.2022. 09:38

'FOI se nalazi na jednoj granici i ja sam nekoliko puta rekla na Sveučilištu kao i na Ministarstvu da ćemo biti primorani na smanjenje kvota', rekla je u eTV studiju dekanica FOI-a Nina Begičević Ređep.

Nakon što je na posljednjem danu fakulteta skrenula pozornost na neadekvatna primanja nastavnika koji moraju raditi dodatne projekte kako bi nadoknadili primanja, čini se kako nema druge nego na kraju problemu stati smanjenjem upisnih kvota. Konkretno, FOI trenutno broji 2.800 studenata i (samo) 150 zaposlenih.

- Ja ne mogu više dopustiti da naši nastavnici rade toliko koliko rade u nastavi jer mi moramo raditi projekte, moramo raditi znanost, moramo davati nekakav društveni doprinos. Samo da se usporedimo sa FER-om, FER ima 3.000 studenata, dakle 200 više od nas i 700 zaposlenika. Od toga 500 u znanstveno nastavnom zvanju. Problem će imati sve IT tvrtke i onda ćemo vidjeti što će se dogoditi - rekla je Begičević Ređep.

"Inzistirat ćemo na smanjenju kvota upisa"

'Možete misliti kako je nama...'

Smanjenje upisnih kvota, ističe Begičević, neće biti dobro za gospodarstvo i IT tvrtke koje se ionako već bore sa nedostatkom IT stručnjaka.

- Ja ću zajedno sa upravom, našim nastavnicima i profesorima pokušati pronaći rješenje jer to naravno neće biti dobro za gospodarstvo i IT tvrtke, ali nekako moramo riješiti taj problem, ali sustavski. Ako Ivica ( Kruhek, nap.) kaže da ne može zaposliti nikoga, možete misliti kako je nama na FOI-u zaposliti nekoga za plaće i uvjete koje imamo. Ljudski resurs je danas najvrijedniji resurs i to je sigurno tako, pogotovo na fakultetu.

"Smanjenje kvota upisa nije dobro za gospodarstvo"

'Nije imao tko odraditi'

Nedostatak IT stručnjaka osjeća cijela informatička industrija, pa tako i jedan od osnivača Markera Ivica Kruhek koji kaže kako su stvari problem postao dodatno izražen pojavom korona virusa, kada je posao "eksplodirao", pa samim time i potreba za informatičarima kojih nema dovoljno.

- Bilo je fantastično, ali to nije imao tko odraditi. Mi nismo u mjesec dana mogli zaposliti još 100 ljudi. Prvo smo mislili da je moguće, ali onda smo shvatili da nije. To je ovaj dio nedostatka radne snage, ja bi čak rekao i nedostatka kvalitetne radne snage, kada trebate brzi ''fiks'', nema toga, nema brzog ''fiksa'' - rekao je Kruhek između ostalog.

"Web trgovine su 'eksplodirale', ali nije imao tko raditi"

Što se događa s projektom Kampusa?

Osim nedostatak stručnog kadra na fakultetu, već dobro poznati problem je i nedostatak prostora koji bi se trebao riješiti izgradnjom Kampusa FOI-a čije je financiranje predviđeno sredstvima iz Sporazuma za Sjever. Uz to, u tijeku je i obnova Vile Oršić čime će FOI dobiti dodatne prostorne kapacitete.

- Što se tiče Kampusa, što se događa? Evo, trenutno ništa. Čekamo da vidimo da li je projekt Sveučilišnog Kampusa Varaždin u fazi 2 uvršten u NPO ( Nacionalni program oporavka) jer ne možemo trenutno doći do te informacije, tj. MZO ( Ministarstvo znanosti i obrazovanja) još treba odrediti prioritetne projekte u područjima NPO-a koji se baš tiču znanosti i obrazovanja ili ćemo biti u Operativnom programu. Trenutno tu informaciju čekamo i ja je nemam - rekla je Begičević Ređep. 

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali dekanica FOI-ja dr.sc. Nina Begičević Ređep i direktor Markera Ivica Kruhek pogledajte ovdje:

 

 

Komentari