krešimir večerin plantak

Diplomirani informatičar izabrao rad s djecom i već skoro 30 godina ruši sve barijere i predrasude

Nedavno je otvoren novi dječji vrtić u Donjem Kućanu, a u hodnicima smo sreli jedno poznato lice - Krešimira Plantaka Večerina koji više od 30 godina radi u odgoju i obrazovanju.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.09.2020. 08:59

Zadnja izmjena: 06.09.2020. 08:59

Nedavno je otvoren novi dječji vrtić u Donjem Kućanu, a u hodnicima smo sreli jedno poznato lice - Krešimira Plantaka Večerina koji više od 30 godina radi u odgoju i obrazovanju.

Osim titule magistara ranog i predškolskog odgoja ima i diplomu iz informatike, a svoj je put u odgoju i obrazovanju započeo kao voditelj folklora, a kasnije se odlučio za Učiteljsku akademiju. Prvo radno mjesto bilo mu je u Društvu naša djeca Varaždin, a kasnije se zaposlio u Gradskom vrtiću. - Moja ljubav prema radu s djecom dogodila se spontano jer sam vodio folklor. Onda su mi dali dječju grupu koju sam trebao voditi i tada sam uvidio da će mi bez edukacije vezane uz rad s djecom jako teško voditi folkor. Prvotna ideja mi nije bila da budem odgajatelj već se obrazovati u pedagoškom smjeru - započinje Krešo svoju priču i dodaje kako shvaća da je informatika poziv budućnosti, no srce je ipak htjelo rad s djecom.

''Rušimo barijere i predrasude''

Kako kaže, svjestan je da svojom pojavnošću odstupa od uobičajenog prikaza ''tete u vrtiću''. - U Gradskim vrtićima trenutno rade samo dva muška odgojitelja, odnosno kolega Marko Hrastić i ja i kad nas stavite jedno pokraj drugoga, totalno rušimo barijere i predrasude svojim tetovažama i vanjskim izgledom, odnosno, iskačemo iz okvira koji si ljudi zamišljaju - govori nam Krešo i dodaje kako se početne predrasude vrlo brzo eliminiraju.

Na pitanje oslovljavaju li ga djeca sa ''striček'' odgovara: Oni mene najčešće zovu samo imenom. Uvriježeno je da se muške odgajatelje zove ''striček'', a ženske ''teta', ali mi nismo samo tete čuvalice, već radimo puno kompleksiji posao i često nas smeta kad nas javnost etiketira kao ''tete i stričeke'', već očekujemo da nas javnost naziva odgojiteljima - završava Krešo. 

 

 

 

Komentari