komentar

Prvi čovjek Westgatea: Zabrana rada nedjeljom uzrokovat će višak od 25 tisuća ljudi

Objavljeno: 14.06.2021. 09:24

Zadnja izmjena: 14.06.2021. 09:30

Foto: Facebook

Ministarstvo gospodarstva, kao što je poznato, pokrenulo je zakonsku proceduru za zabranu rada nedjeljom, a neradna nedjelja za trgovine bi trebala biti uvredena od siječnja 2022.

Kako prenosi Index, prvi čovjek Westgatea Denis Čupić smatra kako je rad nedjeljom bitan izvor dohoda tijekom turističke sezone, jer su zbog manjka hotela turisti primoranu kupovati u trgovinama - a samim 16 radnih nedjelja godišnje nije dovoljno za vlasnike trgovina ukoliko Hrvatska želi imati dulju turističku sezonu.

- U Zakon o radu treba staviti klauzulu koja jasno kaže da se rad nedjeljom plaća 50-100 % više i da radnik može raditi maksimalno dvije nedjelje mjesečno. I onda će se poslodavci prilagoditi. Ne govorimo o malim trgovcima, o nekom tko možda ima 2 butika, nego govorimo o lancima, a jedna od većih laži je da radnici u trgovini nisu adekvatno plaćeni - rekao je Čupić objasnivši kako se loše poslodavce u Hrvatskoj ne kontrolira adekvatno te kako su radnici koji žele raditi nedjeljom najčešće mladi ljudi i studenti koji žele zaraditi više.

Problem za 25 tisuća ljudi

Čupić također navodi kako će zbog zabrane rada nedjeljom u Hrvatskoj biti između 20 i 25 tisuća radnika viška u trgovini - tako će većina poslodavaca kod odluka o otkazima gledati starije radnike, koji su češće na bolovanjima te radnike koji su manje produktivni. 

Komentari