bude li plaće u ponedjeljak?

Djelatnice Agorokorovih trgovina u Varaždinu strahuju za plaće: "Molimo Boga da se nekaj složi!"

Objavljeno: 07.04.2017. 09:47

Zadnja izmjena: 07.04.2017. 10:10

Foto: Ilustracija

Vijesti o Agrokoru mijenjaju se iz sata u sat, a posljednja je da će banke, dvije ruske i četiri druge, pristati financirati ovog diva u okviru jučer izglasanog zakona o sistemski važnim kompanijama, tzv. Lex Agrokora.

Njihov uvjet je bio prvenstvo naplate u slučaju stečaja koncerna, što je eksplicitno i definirano HDZ-ovim amandmanom na Lex Agrokor. S obzirom da su banke pristale na ovaj model jer se sa standstill aranžmanom nisu složili dobavljači – što je za njih predstavljalo prevelik rizik, u ovim trenucima se još ne zna hoće li Vladin povjerenik – iako odabran od ruskih banaka – biti Antonio Alvarez III. ili netko drugi. Čeka se i aktivacija samog zakona, a posljednju riječ ima Ivica Todorić sa svojim najbližim suradnicima koji to moraju odobriti.

Vindija potražuje 400 milijuna kuna

Kakav god da bio konačan rasplet problema, ekonomski analitičari ističu da već sada dobar dio gospodarstva čekaju teški dani. Dobavljači će morati tražiti nove prodajne kanale, a uvjeti u Konzumu (npr. kod određivanja cijena) bili su drugačiji nego što su uvjeti kod stranih lanaca. Zbog toga i neke od dobavljača, ovisno o tome koliko su bili izloženi Agrokoru, očekuje restrukturiranje, ako ne i stečaj uslijed nenaplate potraživanja ili nesnalaženja u novim uvjetima.

Sve to otvara mogućnosti za val otkaza. Upravo zbog toga posljednjih dana raste nervoza te su neki od dobavljača aktivirali instrumente prisilne naplate, a jedan od najvećih dobavljača Agrokora je i varaždinska Vindija koja od Agrokora potražuje 400 milijuna kuna (53 mil. EUR), što je prema podacima objavljenim u Jutarnjem listu 13,3 posto njezinih ukupnih potraživanja. Više od Vindije potražuje jedino Adris grupa – 750 milijuna kuna, a nakon Vindije slijedi Kraš s potraživanjem od 10 milijuna eura.

'Valjda bude plaće'

U ponedjeljak 10. travnja djelatnici Agrokora trebali bi dobiti svoje plaće. No, najblaže rečeno, isplata je prilično neizvjesna. Stoga smo obišli njihove trgovine u Varaždinu i pitali one koji tamo rade očekuju li da će tada dobiti svoj teškim trudom zarađen dohodak. Na naše pitanje djelatnici su najčešće odgovarali odmahivanjem glave i zabrinutim 'Valjda'.

- Molimo Boga da se nekaj složi. - kratko nam je odgovorila jedna radnica.

- Već sam ovo prolazila prije 15 godina. - rekla nam je druga djelatnica, misleći na vrijeme kad je njezina tadašnja tvrtka prelazila u - kako se u to vrijeme činilo - sigurne Todorićeve ruke.

Za svega tri dana deseci tisuća radnika ovog divovskog koncerna na umoru dobit će odgovor i na ovo za njih - ali i za sve nas - vrlo ključni odgovor. U najcrnjem, ali nimalo nerealnom scenariju, moglo bi se dogoditi da brojni radnici i iz našeg kraja i iz cijele Hrvatske shvate kako su posljednjih mjesec dana svoj znoj prolijevali besplatno. Nitko još ne zna hoće li u ponedjeljak sjesti plaće ili će kasniti ili neće nikada ni doći na tekuće račune radnika. Kao što, napokon, nitko u ovoj državi ni ne zna što nas očekuje nakon toga.

Komentari