nesreća koja je šokirala varaždin

Dokumentarni film "Đelac" na jesen na HRT-u - na današnji dan poginuo je Anđelko Herjavec

U dobi od 32 godine Đelac je bio najmlađi direktor neke podružnice Levi'sa u svijetu i jedini koji nije bio Amerikanac. U dobi od 36 godina bio je najmlađi generalni direktor Varteksa u povijesti tvornice. Bio je pionir PR-a u Hrvatskoj, u vrijeme kada se tim pojomom malotko koristio, a dugoročno se vidio u politici, smatrajući je vrhuncem svake karijere...
Objavljeno: 20.07.2020. 09:52

Zadnja izmjena: 20.07.2020. 21:02

Foto: Đelac - hazareder u smokingu

Na današnji dan 2001. godine u prometnoj nesreći kod Posedarja život je izgubio Anđelko Herjavec, generalni direktor tvornice Varteks i predsjednik nogometnog kluba Varteks.

Kako otkriva biografska knjiga "Đelac - hazarder u smokingu", Herjavec je poginuo gotovo na samu obljetnicu svojega zaposlenja u Varteksu, gdje se zaposlio 16. srpnja 1983. Nakon što se istaknuo na poslovima uvoza, 1986. godine prešao je u Levi's, gdje su ga rezultati na poslovima izvoza šest godina kasnije doveli do mjesta direktora, a nešto ranije i na čelo NK Varteks.

Klub u europskom vrhu

© Đelac - Hazarder u smokingu

Ključni potez koji je Đelac povukao na čelu nogometnog kluba bio je poslovni preustroj kluba i okupljanje velikog broja sponzora, što je u vrijeme Domovinskog rata igračima i upravi kluba omogućilo redovita primanja i razvoj nogometne škole. Rezultati koji su uslijedili Anđelka Herjavca uskoro su doveli do nominacije za predsjednika HNS-a, a klub je već u sezoni 1995./1996. konkurirao za naslov prvaka Hrvatske. Tri godine kasnije, NK Varteks je pod Herjavčevim vodstvom kluba uspio izboriti i europsko proljeće. Dinamu je, podsjetimo, to uspjelo tek 20 godina kasnije - prije dvije godine.

Varteks po uzoru na Zaru

© Đelac - Hazarder u smokingu

Generalnim direktorom Varteksa Herjavec je imenovan u prosincu 1994. Do kraja 1995. uspio je stabilizirati poslovanje tekstilnog giganta, koji se našao pred propašću nakon raspada jugoslavenske trgovačke mreže i stabilizacije tečaja hrvatske kune. Godine 1997. uspio je produžiti licenciju za proizvodnju jeansa, bez koje tvornica također ne bi imala uvjete za opstanak. Neostvarena ambicija bila mu je stvaranje svjetskog modnog brenda po uzoru na Zaru, u svrhu čega se povezao s osnivačem Zare Amanciom Ortegom. Varteks je pod njegovim vodstvom izvozio u 28 svjetskih država, ostvarivao 720 milijuna kuna prihoda i činio 1,4 posto ukupnog državnog izvoza. Godine 2000. Herjavec je otvorio prvu robnu kuću Varteksa u SAD-u i među prvima nakon Domovinskog rata učinio iskorak prema bivšem jugoslavenskom tržištu.

Zanimljivosti

© Đelac - Hazarder u smokingu

Biografija Anđelka Herjavca, izdana ove godine, otkrila je i druge malo poznate podatke. U dobi od 32 godine Đelac je bio najmlađi direktor neke podružnice Levisa u svijetu i jedini koji nije bio Amerikanac. U dobi od 36 godina bio je najmlađi generalni direktor Varteksa u povijesti tvornice. Bio je pionir PR-a u Hrvatskoj, u vrijeme kada se tim pojomom malotko koristio, a u budućnosti se vidio u politici, smatrajući je vrhuncem svake karijere. Pod njegovim vodstvom varaždinske Zajednice sportskih udruga izgrađena je istočna tribina na gradskom stadionu te su postavljeni i reflektori, a mnogi se slažu kako je bilo samo pitanje vremena kada bi postao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza.

Dokumentarni film prikazat će HRT

Anđelko Herjavec obitelji i prijateljima često je govorio kako će "otići mlad" i, nažalost, tako se zaista dogodilo. Portal eVaraždin 2018. godine pokrenuo je projekt izdavanja knjige i proizvodnje filma o njegovu životu. Biografija "Đelac – hazarder u smokingu", autora Alena Matušina, u svega tri mjeseca prodana je u gotovo 700 primjeraka, a dokumentarni film "Đelac" čije je kino prikazivanje spriječila pandemija – odlučila je prikazati Hrvatska radiotelevizija. Dokumentarac ćete na jesen moći pogledati na HRT-u, a biografija "Đelac" dostupna je putem portala eVarždin, u Suvenirnici Varaždinskih vijesti, te u knjižarama "Znanje" u Lumini centru i u Gajevoj ulici u Zagrebu.

PROJEKT OMOGUĆILI:

TURISTIČKA ZAJEDNICA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE, OPĆINA CESTICA, TERMOPLIN D.D., CARLSBERG CROATIA D.O.O., OPĆINA GORNJI KNEGINEC, GRAD NOVI MAROF, OPĆINA SVETI ĐURĐ, OPĆINA KLENOVNIK, VIS PROMOTEX D.O.O.