apel vozačima

Dolaskom ljeta počela je turistička sezona, policija izdala posebna upozorenja

Objavljeno: 24.06.2023. 13:29

Zadnja izmjena: 24.06.2023. 13:30

Foto: PU varaždinska

Ušli smo u prvi ljetni vikend te se zbog odlaska građana na godišnje odmore i sve većeg broja stranih turista očekuje povećani intenzitet prometa na cestama, a time i prometne gužve na svim važnijim prometnicama.

Veći zastoji i kolone očekuju se na ulazima i izlazima s autocesta, posebice na autocesti A1 na naplatnim postajama Lučko i Demerje, dionici autoceste A1 od čvora Lučkog do čvora Bosiljevo, Istarskom ipsilonu, izlazu s autoceste A2 kod Trakošćana, na Zagrebačkoj obilaznici, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, važnijim državnim cestama koje vode prema moru, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i slično.

Kako se većina prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa, policija će posebnu pozornost posvetiti sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti. Aktivnosti će se poduzimati na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetiti će se autocestama i važnijim državnim cestama.

'Službenici će se rasporediti'

U provođenje ovih aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika te će biti osigurana njihova vidljiva prisutnost na cestama. Biti će raspoređeni na prometnim pravcima koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet, a maksimalno će u funkciju biti i svi raspoloživi uređaji i oprema koji se koriste u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

Kako bi se postigla maksimalna protočnost cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostaviti će se i fizičko upravljanje prometom.

Komentari