obavijest iz varaždinske bolnice

Dopuštena pratnja pri porodu, ali sa sobom morate donijeti kompletnu zaštitnu opremu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.02.2021. 09:01

Zadnja izmjena: 02.02.2021. 09:01

Foto: Ilustracija

Varaždinska bolnica izvijestila je kako se ponovno dopušta pratnja pri porodu, ali je i dala upute za sve pacijente.

Prilikom ulaska u Opću bolnicu Varaždin trudnica i njena pratnja dužni su zajedno proći trijažni postupak u trijažnom šatoru bolnice. Ukoliko dolaze u noćnim satima kad šator ne radi trijažni postupak obavljaju u prijemnoj ambulanti Službe za ginekologiju i opstetriciju.

U slučaju da pratnja trudnice ima simptome akutne infekcije i/ili pozitivnu epidemiološku anamnezu, nije moguće prisustvovati porodu. Ako pratnja na porodu ima negativnu epidemiološku anamnezu i nije prehlađena, u prijemnoj ambulanti joj se uzima brzi antigenski test. Ukoliko je pratnja preboljela Covid-19, dužna je priložiti prvi pozitivan nalaz na uvid (uz uvjet da je prošlo 20 dana od prvog dana bolesti i da najmanje tri uzastopna dana nema povišenu tjelesnu temperaturu). Tada nije potrebno raditi brzi antigenski test.

Prije ulaska pratnje u rađaonicu obavezno je higijensko pranje i dezinfekcija ruku te primjena zaštitnih rukavica i ostale zaštitne opreme koju pratnja donosi sa sobom. Komplet zaštitne opreme se može nabaviti u ljekarni i sadrži (tunika i hlače),kapu i nazuvke. Potrebno je kupiti i FFP2 masku. Pratnja trudnice dužna je tijekom boravka u rađaonici imati na licu FFP2 masku preko nosa i usta. Dozvoljen je bliski kontakt pratnje s trudnicom, ali pri kontaktu sa zdravstvenim osobljem obavezno je pridržavanje osobne distance. Pri odlasku iz rađaonice potrebno je skinuti zaštitnu opremu, a ruke dezinficirati te napustiti bolnicu bez zadržavanja u drugim prostorima.

 

Komentari