max bögel duguje mu 3 milijuna eura

DOZNAJEMO Već do kraja godine upravljanje Arenom Varaždin preuzima Miroslav Bunić?

Objavljeno: 07.09.2017. 08:53

Zadnja izmjena: 07.09.2017. 09:00

Foto: Arhiva

Kako ekskluzivno doznajemo, nekadašnji direktor i većinski vlasnik, a sada manjinski suvlasnik dioničkog društva Zagorje, Miroslav Bunić, već do kraja ove godine mogao bi preuzeti tvrtku Max Bögel Croatia koja upravlja Arenom Varaždin. Naime, Bunić će to učiniti ako mu njemačka tvrtka Max Bögel International ne isplati odštetu od 2,72 milijuna eura na temelju pravomoćne presude Stalnog arbitražnog sudišta Hrvatske gospodarske komore iz veljače ove godine.

Na temelju iste presude Općinski sud u Varaždinu 15. ožujka ove godine donio je i rješenje o osiguranju Bunićeve novčane tražbine, čime je Bunić „sjeo“ na udjele tvrtke kćeri Max Bögela International u Hrvatskoj koja upravlja Arenom. Nijemci navodno očekuju da presudu HGK neće priznati trgovački sud u Njemačkoj, međutim jedan od naših sugovornika smatra kako je prilično izvjesno da će njemački trgovački sud presudu potvrditi, štoviše uvjerenja je temeljem prakse da je riječ, kako kaže „tek o formalnosti“ („ne ulazi se u meritum stvari“, „ne sudi se ponovno“).

- Specifičnost presude arbitražnog sudišta je u tome što je ona odmah pravomoćna i ovršna, odnosno na nju ne postoji mogućnost žalbe. Troškovi suđenja plaćaju se unaprijed, a glavna prednost mu je brzina jer procesi ne traju duže od godine dana. Budući da je u ovom konkretnom slučaju riječ o internacionalnom sporu, procedura je takva da presudu mora potvrditi i trgovački sud u matičnoj zemlji tuženika. No dosada u praksi još nikada nije zabilježeno da njemački sud ne bi priznao presudu našeg, inače vrlo uglednog arbitražnog sudišta Gospodarske komore – ustvrdio je jedan od naših sugovornika.

Kako je, međutim, do svega došlo?

Nakon što su Zagorje-Tehnobeton i Max Bögel International zajedno odradili čitav niz projekata, a veći među njima svakako su izgradnja Arene Varaždin ili objekata Audija u Mađarskoj, Bunić je u Max Bögelu vidio jakog i uglednog stranog strateškog partnera uz pomoć kojega bi se Zagorje-Tehnobeton pozicioniralo regionalno i time prevladalo gospodarsku krizu. Ovaj građevinski gigant s visokim stupnjem inženjeringa i tisuću zaposlenika više nije imao budućnosti na nacionalnom tržištu. Iscrpili su se državni mega projekti; građevinski sektor u Hrvatskoj doživio je slom, a Miroslav Bunić kao fizička osoba (vlasnik) i Max Bögel International kao pravna osoba 2009. sklapaju ugovor o strateškom partnerstvu.

Premda je riječ o poslovnoj tajni koja je čini sadržaj tog ugovora, Max Bögel International njime se, kako doznajemo, obvezao u određenoj periodici od Miroslava Bunića otkupiti navodno 2/3 dionica Zagorja. Međutim, nakon što su kupili prvu trećinu dionica, Bunić je u međuvremenu, 2013. godine, uhićen i pritvoren, a njegov njemački partner mu nakon toga, pozivajući se na „izvanredne okolnosti“ (uhićenje, pritvor, gospodarsku krizu), nikada nije isplatio navedenih 2,72 milijuna eura za otkup druge trećine dionica. Time je prema presudi arbitražnog sudišta HGK prekršio ugovor koji navodno ne sadržava klauzulu ni o kakvim „izvanrednim okolnostima“.

Prema nekim našim sugovornicima, ukoliko njemački trgovački sud potvrdi presudu arbitražnog sudišta Gospodarske komore, što je izvjesno i moglo bi se dogoditi u vrlo bliskoj budućnosti, Max Bögel International morat će „odvagnuti“ da li Buniću platiti odštetu u novcu ili mu „prepustiti“ udjele na koje je već ovršno „sjeo“ – u tvrtci kćeri koja upravlja Arenom Varaždin. Naime, dodatan problem njemačke strane u ovom slučaju je što se njihov dug prema Buniću, uvećan za zatezne kamate, u međuvremenu popeo za više stotina tisuća eura. Dakle, ako njemački sud verificira presudu arbitražnog suda u Hrvatskoj, dug tvrtke Max Bögel International prema Miroslavu Buniću mogao bi iznositi ukupno oko 3 milijuna eura.