kontroverzna odluka

Hoće li i Varaždin zabraniti 'cajke' u kafićima tijekom Špancira, pitali smo vlast

Glazba koja se pušta u kafićima i noćnim klubovima česta je tema i u Varaždinu, pa smo dogradonačelnika Miroslava Markovića pitali kako komentira odluku gradske vlasti u Đurđevcu...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.06.2022. 12:12

Zadnja izmjena: 27.06.2022. 12:16

Foto: Sandra Afrika Facebook

Proteklih dana u medijima je odjeknula vijest kako je gradska vlast iz Đurđevca zabranila izvođenje i puštanje tzv. cajki na terasama kafića za vrijeme trajanja poznate turističke manifestacije Picokijade.

I dok se na društvenim mrežama vode rasprave je li ovakve odluka zakonita, tko će kontrolirati izvode li se 'cajke' i koje se pjesme uopće definiraju kao 'cajke', izgleda da je Đurđevac svoju odluku donio. 

- U ugostiteljskim objektima koji se nalaze na Trgu sv. Jurja i Starogradskoj ulici u Đurđevcu može se izvoditi samo primjerena tradicijska i zabavna glazba - napisano je uz odluku iako još nitko nije objasnio na koji način bi se provela takva odluka i je li to uopće u skladu s pravima građana.

'Zabrana ne, građanski odgoj da'

Glazba koja se pušta u kafićima i noćnim klubovima česta je tema i u Varaždinu, pa smo dogradonačelnika Miroslava Markovića pitali kako komentira odluku gradske vlasti u Đurđevcu:

- To je ogledalo društva, ali nikakvim mjerama se ne može zabraniti slušanje bilo kakve glazbe. Druga je stvar ako ta muzika prodire van iz objekata kao što je to bio slučaj u Varaždinu pa se morala zvati policija. Ja za zabrane nisam, ali smo zato za uvođenje građanskog odgoja kojeg u jesen uvodimo u škole pa ćemo možda malo djecu osvijestiti djecu kakva bi se muzika trebala slušati, iako nikome ne možemo zabraniti da slušaju ono što žele, dok je druga stvar ako se to nameće nekome - rekao je Marković i dodao kako ni on osobno, a ni njegova djeca ne slušaju 'cajke' već pop i rock.

Špancirfest nam je pred vratima, pa smo ga pitali jesu li i oni razmišljali o takvom potezu:

- Mislim da to nije moguće zabraniti jer ako netko ima privatni lokal, ne možemo zabraniti puštanje bilo kakve glazbe. Osim ako je glazba preglasna, mora se kontrolirati razina buke koja izlazi na ulicu. Varaždin je otvoreni grad i svatko neka radi i sluša ono što voli, ako pri tome ne krši javni redi i mir - između ostalog je rekao dogradonačelnik. 

 

Komentari