ne propustite

eCaffe - Blaženka Divjak: Nikad si nisam postavila pitanje da li se zbog karijere nečega 'odričem'

Blaženku Divjak prati glas da je osoba koja mnogo polaže na karijeru, no braku je već 33 godine, posvojila je kćer i jako voli kuhati, naročito spravljati ribu. Nije čovjek od plaže...
Objavljeno: 08.07.2023. 20:10

Zadnja izmjena: 09.07.2023. 09:21

U četvrtoj epizodi emisije eCaffe Lidija Benjak Gotić ugostila je profesoricu Blaženku Divjak, koja nam je otkrila svoju privatnu stranu, ali i ono što se zbivalo iza kamera tijekom njezine karijere ministrice.

Iako ju nastavak političke karijere nije zanimao, da kojim slučajem funkciju nije prihvatila morala bi se, kaže, suočiti s pitanjem koje bi ju pratilo čitav život.

- Kad sam dobila tu ponudu, uzela sam si par dana razmišljanje, ali dosta je to bilo konfuzno. Stvari su išle jako brzo. Prvo je naravno da odbijete, ali poslije onda morate živjeti s tim da ste odbili a drugima prigovarate da nije ovo ili ono. Onda sam ipak odlučila da, kada je već utakmica, onda je bolje biti na terenu nego u gledalištu.

"Nikad si nisam postavila pitanje da li se zbog karijere nečega odričem"

Blaženku Divjak prati glas da je osoba koja mnogo polaže na karijeru, no braku je već 33 godine, posvojila je kćer i jako voli kuhati, naročito spravljati ribu. Nije čovjek od plaže, ali voli plivati. Sunčati se, kaže, može i u vinogradu. Ne smatra da se „odricala“ zbog karijere, odnosno na to pitanje gleda drugačije.

- Nisam si nikad tako postavljala to pitanje. Istina je da čovjek mora voljeti to što radi. Ja srećom volim učiti. Od kad sam se vratila iz ministarstva natrag na fakultet imam nove projekte s EU partnerima, nova istraživanja, predmete koje držim. Meni to zanima i radim drugačije stvari nego prije. U svakom slučaju, ja to volim.

"Roditeljstvo je prirodna potreba, nije nikakva plemenitost"

Zanimljiv je i pogled profesorice Divjak na roditeljstvo, koji je otkrila komentirajući nedavnu situaciju s posvajanjem djece u Kongu.

- Biti roditelj je neka prirodna potreba. U tome nije nikakva plemenitost. To je potreba  kao i svaka druga, pa ako idete prema tome da ju ispunite morate preuzeti punu odgovornost i ja bih bila sretnija da mi više o tome razgovaramo u kontekstu se u Hrvatskoj mogu posvojiti djeca koja su teško posvojiva, a onda treba i ove međunarodne situacije regulirati i riješiti, a ne birati strane „za“ i „protiv“ i imati lude ispade na i jednoj i drugoj strani – kaže Divjak.

'Želje su mi jednostavne, obitelj i zdravlje'

Iako joj profesionalnih ciljeva i dalje ne nedostaje, Blaženka Divak zaključno kaže:

- Ja sam sada već u godinama kad su moje želje prilično jednostavne, a odnose se na to da u obitelji budemo zdravi, da se slažemo. Da nešto novoga vidim, jer volim putovati. Važno mi je da se ispune i profesionalni ciljevi koje još sad imam, ali tim redoslijedom kao što sam navela.

Hvala na pozornosti, vidimo se.