ne propustite

eCaffe - Davor Bobić: 'Konobario sam i obožavao pop glazbu 80-ih, a suprugu upoznao...'

Davor Bobić podosta poznaje i popularnu glazbu, naročito onu 80-ih koja je obilježila njegovu mladost. U suprugu se zaljubio još kao dječak u osnovnoj školi....
Objavljeno: 25.06.2023. 07:57

Zadnja izmjena: 25.06.2023. 08:20

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

U novoj epizodi emisije eCaffe, gost Lidije Benjak Gotić bio je skladatelj Davor Bobić, koji nam je otkrio kako je čak dvaput odustajao od glazbe.

Budući da su njegovi imali poznati lokal u Varaždinu, Bobić je pomagao, konobario, a završio je i tečaj ugostiteljstva za slučaj da ne uspije u glazbi. Sudbina je htjela drugačije, ali stečeno iskustvo mu je na kraju itekako mnogo značilo.

- Mislim da moje socijalne vještine koje mi danas puno pomažu u pregovorima ili za vođenje festivala leže u tome što sam kao dijete odrastao u takvoj sredini, gdje je bilo normalno da dolazi ministar kulture, umjetnici, ali i obični radnici, ljudi sa sela, gospodarstvenici, svi.

Da nije bilo rata...

Naredni dio njegova života obilježio je studij kompozicije u Ukrajini, u glavnom gradu Kijevu, a to ga je povezalo i s kulturnim krugovima u Rusiji. Da nije bilo rata danas bi boravio u Sankt-Peterburgu.

- Dobio sam preko Erasmusa da tamo predajem kompoziciju. U siječnju prošle godine sve je već bilo potpisano, mi smo tražili stan i onda je počeo taj nesretni rat koji je mene stvarno emocionalno slomio. Da ne kažem, dotukao.

'Nemam više predrasude'

Nevjerojatan razvoj događaja odveo ga je u SAD, gdje je ove godine postao rezidentnim skladateljem Sveučilišta Wisconsin River Falls.

- Da vam budem iskren, jer otvoreno pričamo, imao sam jedan otpor prema SAD-u, neke predrasude, ali to što se meni tamo dogodilo, osvjedočilo me o nevjerojatno gostoprimstvo. Na svakih 50 metara je bio moj plakat postavljen, dali su mi jedan zvjedani status gdje god sam se pojavio. Imao sam sedam intervjua – kaže.

'Obožavao sam POP 80-ih'

Davor Bobić podosta poznaje i popularnu glazbu, naročito onu 80-ih koja je obilježila njegovu mladost. U suprugu se zaljubio još kao dječak u osnovnoj školi.

- Kad su me u Americi pitali za Taylor Swift, primjerice, ja o tome nešto znam. Američki studenti su bili šokirani. Konstantno slušam Treći program, ali i uobičajene radio stanice, tako da znam što se događa na top ljestvicama. Mislim da su 80-e zadužile svjetsku pop glazbu. Tada se pisala glazba koja je imala nevjerojatnu kvalitetu, ne samo uporištem u tekstu nego i glazbenom izričaju - kaže Bobić.

Hvala na pozornosti, vidimo se!

Komentari