poslovna ekskluziva

TOP 12 menadžerica u Varaždinskoj županiji - upravljaju s pola milijarde eura i 6.700 ljudi (1)

Objavljeno: 27.07.2017. 11:51

Zadnja izmjena: 27.07.2017. 14:03

Foto: Arhiva (Na slici: Draženka Kos i Boris Kos)

Od 30 najmoćnijih kompanija iz ove županije prema ukupnom prihodu ili zaposlenima, a zajedno zapošljavaju skoro 17 tisuća ljudi, na visokim upravljačkim pozicijama može se naći tek 12 žena koje su članice uprava ili direktorice.

Po jedna visoko rangirana menadžerica u svakoj od 12 kompanija čiji su prihodi u rasponu od 300 milijuna eura pa do 1,6 milijuna eura. Te kompanije ukupno imaju oko 6700 zaposlenih, što znači da je udjel žena menadžerica s ovlastima samostalnog i pojedinačnog odlučivanja samo 0,2 posto.

U prosjeku imaju danas 51 godinu, a menadžerski uspon započele su u kasnim tridesetim ili zakoračivši u četrdesetu godinu života. Tko su te uspješne poslovne žene i menadžerice iz ove  županije i u kojim kompanijama rade? Rangirali smo ih po količini novca kojim upravljaju, od većeg prema manjem iznosu, te ukratko predstavili njihove menadžerske karijere, koristeći izvor Poslovne Hrvatske.

1. Nives Kompare

Kao članica Uprave Boxmark Leathera iz Trnovca Bartolovečkog, kompanije s najviše zaposlenih u ovoj županiji, Nives Kompare upravlja i s najviše novca, čak 300 milijuna eura. Na tu poziciju izabrana je u svibnju ove godine i jedna je od tri odgovorne osobe Uprave. Ima ovlasti zastupanja toga društva skupno s još jednim članom. Nakon diplome zagrebačkog Sveučilišta iz 1996., specijalizirala financije i računovodstvo. Danas u četrdesetima dostigla je sam vrh menadžerske karijere koja je veže uz tri subjekta i tri različite pozicije. Tri godine bila je direktorica Imperijal Tobacca Zagreb,  te pet godina predsjednica Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Top računovodstvo servisi čiji je osnivač INA. Od tamo došla je u trnovečki Boxmark, a samim time i u švicarsku grupaciju. 

Boxmark Leather  3824 zaposlenih, a u branši drži 95% prihoda. Radnici mjesečno zarađuju u prosjeku 4.000 kuna. 

2. Vesna Canjuga

Na poziciji članice Uprave varaždinskog Gumiimpexa GRP ova menadžerica je već 11 godina, od 2006. Kada je ušla u Upravu bila je u tridesetima, a desetljeće poslije toga upravlja s 49 milijuna eura i cjelokupnim razvojnim procesom te kompanije koja je iz obrtničko vulkanizerske radionice stasala u velikog poduzetnika i predvodnika hrvatske gumarske industrije.Zajedno s Gumiimpexom probijala se i ova menadžerica, poslovno vezana uz njega i vlasničkim udjelima. 

Gumiimpex GRP ima 343 zaposlenih. Proizvodni naglasak je stavio na zelenu ekonomiju, a među top deset u branši drži 71% prihoda. Prosječna plaća je 6000 kuna. 

3. Branka Bralić

Menadžersku karijeru ova uspješna poslovna žena već 15 godina gradi u trgovačkoj tvrtki TP Varaždin kao članica Uprave od 2002. godine. Po zvanju je ekonomistica, a sada u pedesetima upravlja s 33 milijuna eura, s ovlastima zastupanja društva skupno s predsjednikom Uprave. Tvrtka se bavi trgovinom na malo, pretežito hranom i pićem, a postoji već trideset godina, promijenivši samo organizacijski i vlasnički ustroj.  

TP Varaždin ima 450 zaposlenih, aizmeđu više od tisuću tvrtki u maloprodaji poukupnom prihodu je 18., s udjelom u branši od 0,98%. Prosječna plaća zaposlenih je na razini prosjeka hrvatske maloprodaje - 2800 kuna.

4. Snježana Jarnjak

U poduzetništvo je ušla kada je prije 20 godina osnovala Fanon, a uz tu tvrtku iz Petrijanca vezana je i njezina menadžerska karijera. Danas u četrdesetim godinama života upravlja s 30 milijuna eura. S pozicije direktorice rukovodi tvrtkom koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i tržišno je konkurentna. Njezin menadžerskiuspon povezan je s tri poslovna subjekta. Bila je direktorica u lepoglavskom Cibusu, osnivačica zastupništva koje je i danas poslovno povezano s Fanonom, s obzirom  da se bavi trgovinom poljoprivrednih proizvoda. Svojedobno je bila i članica Nadzornog odbora ugašene Vame

Fanon ima 100 zaposlenih, a na listi  deset najznačajnijih hrvatskih proizvođača stočne hrane zauzima prvo mjesto s udjelom u ukupnom prihodu od 18%. Prosječna mjesečna plaća iznosi 3900 kuna.

5. Draženka Kos

Direktorica je varaždinske tvrtke Kos transporti od 2002., a članica društva od 2013. Kao jedna od četiri odgovorne osobe Uprave, ima ovlasti pojedinačnog i samostalnog zastupanja. Upravlja s 29 milijuna eura. Njezin menadžerski uspon povezan je s pet subjekata iz sektora prijevoza i njemu srodnih. Počela je kao vlasnica prijevozničkog obrta, a potom slijedi mjesto direktorice Mucruma, Lekosa i Auto centra Kos. Na vodećim je pozicijama već 14 godina. Kad se počela uspinjati bila je u četrdesetima, a danas je u pedesetim godinama života.

Sa 194 zaposlenih u cestovnom prijevozu roba Kos transporti spadaju među deset najuspješnih, a s udjelom od 8% u prihodu zauzimaju sedmo mjesto. Prosječna plaća zaposlenih je 5000 kuna.

6. Jasna Prapotnik

Direktorica je varaždinskog Comprom Plusa od 2006. godine, proizvođača odjeće koji se uspješno nosi na zatjevnom tržištu mode. Danas  u okviru ovlasti zastupanja kompanije upravlja s 21 milijun eura. Po zvanju je diplomiranja inženjerka sa završenim Tehnološkim fakultetom u Zagrebu, a njezin menadžerski put vezan je uz tri poslovna subjekta. Počeo je još 1997 na poziciji direktorice Com-Proma iz Majerja. U međuvremenu, bila je osam godina članica Uprave Minerve iz Tribunja, a od 2006. članica društva Comprom Plus i već 16 godina direktorica. Menadžersku karijeru počela je u četrdesetima, danas je u pedesetim godinama života.

Comprom Plus spada u velikog poduzetnika s udjelom stranog kapitala od 20%. Ima 413 zaposlenih, a između top deset u branši drži 13% prihoda i drugo mjesto. Zaposlenici u prosjeku zarađuju mjesečno 4900 kuna.

Nastavit će se...

Valja znati

  • Stakleni plafon (glass-ceiling), kao nevidljiva umjetna barijera napravljena od predrasuda u stavovima i u samim kompanijama, ženama zatvara put ili usporava napredovanje prema najvišim menadžerskim pozicijama. U poslovnom svijetu Varaždinske županije još uvijek je sveprisutan.
  • U Hrvatskoj su žene još uvijek relativno zapostavljene kao menadžeri. Vode ili kontroliraju oko 26 posto tvrtki, otprilike 40 tisuća, a po postotku žena menadžerica smo između 126 zemalja u svijetu 66. Na srednjim i nižim menadžerskim pozicijama je oko 16 posto žena, u nadzornim odborima oko 20 posto, a na direktorskom položaju velikih kompanija njih oko sedam posto
  • Od pet industrijskih giganta iz Varaždinske županije, tek Boxmark Leather, s 3800 zaposlenih, na visokoj upravljačkoj funkciji imajednu ženu – menadžericu. Ostalih četiri najvećih po broju zaposlenih – Koka, Vindija, Varteks i Ytres u upravama nemaju žena, a zajedno zapošljavaju 4800 ljudi!
  • S namjerom da potiču što veću inkluziju žena u poslovni svijet, sve više europskih zemalja odlučuje se za modele pozitivne diskriminacije po kojima se trgovačkim društvima određuje obveza uključivanj određenog udjela žena u upravljačkim strukturama. Europski parlament je prije nekoliko godina izglasao regulativu kojom bi velike europske tvrtke, čije dionice kotiraju na burzi, bile do 2020. obvezne zaposliti žene na 40 posto pozicija u svojim upravama.
  • U Hrvatskoj su od 2008. na snazi kvote o ravnopravnosti spolova, ali one nisu još uvijek u potpunosti saživjele, iako ima i mišljenja da dugoročne neće riješiti problem. Prva u Europi poslovne kvote uvela je Norveška.

Komentari