donosimo priču

eTV - Evo zašto dio nastavnika u većem djelu županije ne može podići kredit ni zasnovati obitelj

U eTV studiju gostovala je Olja Slatki, nastavnica u Osnovnoj školi Ludbreg te Luka Zrinski, SDP-ov vijećnik u Županijskoj skupštini koji je ponovno aktualizirao ovo pitanje i pokrenuo inicijativu da sve škole u Varaždinskoj županiji uvedu ugovore na neodređeno...
Objavljeno: 18.02.2022. 10:40

Zadnja izmjena: 18.02.2022. 11:35

Foto: Na slici: Vijećnik Luka Zrinski i nastavnica Olja Slatki, koji su danas gostovali u eTV studiju

Nastavnici u produženom boravku ne mogu podići kredit, otići na porodiljni ni zasnovati obitelj. Sve je to posljedica ugovora na određeno vrijeme prema kojem se radni odnos raskida na kraju svake školske godine.

U eTV studiju gostovala je Olja Slatki, nastavnica u Osnovnoj školi Ludbreg te Luka Zrinski, SDP-ov vijećnik u Županijskoj skupštini koji je ponovno aktualizirao ovo pitanje i pokrenuo inicijativu da sve škole u Varaždinskoj županiji uvedu ugovore na neodređeno. Osim grada Ludbrega gdje radi Olja i još nekih jedinica lokalne samouprave, od ove školske godine i Grad Varaždin je nastavnicima dao ugovore na neodređeno, a Zrinskog smo pitali kako bi po njemu ovaj model trebao izgledati u Varaždinskoj županiji:

- Mi u svojem prijedlogu nismo išli na način da Županija mora osigurati sva sredstva s obzirom da smatramo da te škole koje se nalaze u pojedinim općinama i gradovima, da ipak od toga interes moraju imati i općine i gradovi. Išli smo sa prijedlogom da jedan dio plaća, odnosno barem jednu plaću osigura Varaždinska županija, dok bi drugu plaću osigurala jedinica lokalne samouprave. Ili bi postojao neki drugi dogovor koji bi Varaždinska županija mogla kao inicijator postići s ostalim načelnicima ili gradonačelnicima - objasnio je Zrinski.

'Ovako bi se financirali nastavnici u produženom boravku u Varaždinskoj županiji'

'Svake godine smo gubile staž'

Kako je izgledao rad na određeno vrijeme, pitali smo Olju:

- Svake godine u lipnju smo ja i moje kolegice ostale bez posla i do rujna smo bile na burzi rada. Kada bi se u 9. mjesecu ponovno prijavljivala prijavljivala na natječaj, prolazila ponovno intervju, a kada bih dobila posao, ugovor se ponovno zasnivao do lipnja. Svake godine smo gubile ljetno vrijeme što se tiče staža, problem je bio i što se tiče božićnica i tih nekakvih naknada. To je bila glavna stvar koja nas je mučila - rekla je.

'Ovako je izgledao ugovor na određeno u produženom boravku'

'Te dvije plaće su dobra demografska mjera'

Uvjeti za dobivanje kredita, odlazak na burzu kroz ljetne mjesece te ponovljeno javljanje na natječaj glavni su problemi koje vidi i vijećnik Luka Zrinski.

- Uvijek imate tu jednu dozu nesigurnosti da li ćete vi proći na natječaju ili će proći možda netko drugi. Dali će se tu možda uplesti politika, nepotizam ili korupcija. Ulaganje u te dvije razlike na plaći u produženom boravku je zapravo jedna vrlo dobra demografska mjera za ljude koji tamo rade - rekao je Zrinski.

'Dvije plaće nastavnicima u produženom boravku su dobra demografska mjera'

'Produženi boravak nije nadstandard'

Osim ugovora, Olja kao dodatne probleme nastavnika u produženom boravku ističe financiranje materijala za rad, preveliki broj učenika i nedostatak asistenata u nastavi u poslijepodnevnim satima.

- Drago mi je da postoji inicijativa i ljudi koji žele progovoriti o problemima učitelja u produženom boravku jer očito je da to nije nekakav nadstandard nego je nešto što jednostavno treba biti organizirano i jasno je da nam prava nisu ujednačena što nije u redu. Ja bih voljela da prava budu ujednačena i da to bude pravedno, prvenstveno zato da učitelji u produženom boravku ne budu demotivirani već da mogu uživati u radu jer je to jedan jako lijepi posao - rekla je Slatki za kraj.

'Produženi boravak nije nadstandard, nego potreba'

 

Komentari