POTPISANI UGOVORI

FOTO| eTV: Ministar Marić u Varaždinu, država na uporabu Županiji darovala Arboretum Opeku

Varaždinsku županiju danas je posjetio ministar državne imovine Goran Marić koji je tom prigodom potpisao Ugovor o uporabi Arboretum Opeka Vinica sa županom  Radimirom Čačićem.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 10.04.2019. 13:50

Zadnja izmjena: 10.04.2019. 15:12

Varaždinsku županiju danas je posjetio ministar državne imovine Goran Marić koji je tom prigodom potpisao Ugovor o uporabi Arboretum Opeka Vinica sa županom  Radimirom Čačićem.

Kao što je i ranije najavljeno, ali je istaknuto i danas na potpisivanju, ovo je važno zbog činjenice da Vinica postaje Centar kompetencije. Točnije, Centar kompetencija za hortikuluturu bi trebao biti smješten u Srednjoj školi "Arboretum Opeka" u Marčanu. Centar bi bio baza koja bi okupljala različita područja kao što je obrazovanje učenika i odraslih, gospodarske djelatnosti, poljoprivredu, turizam i sve ostalo što se može uklopiti u centar, a tu je naravno i smještaj za učenike. Sve ovo trebalo bi napraviti sa 70 milijuna kuna europskih novaca. - 30 milijuna kuna od tih novaca ide u rekonstrukciju samog dvorca, a još ćemo morati 30-tak milijuna našeg novaca uložiti jer se bez toga priča ne može zaokružiti - rekao je župan Čačić.

Nakon godina propadanja Arboretum Opeka postaje prostor znanja i života od veće koristi za općinu, županiju i RH. Kada to tako nastavimo po cijeloj Hrvatskoj onda cijele Hrvatska živi i oživljava – izjavio je Marić ističući da svaki dolazak i susret s čelnicima lokalne uprave potakne nova saznanja i zahtjeve.

– Puno toga ima diljem Hrvatske što nije ni registrirano pa nam ovakvi sastanci beskrajno znače jer dobivamo informacije i potičemo predmete koji su stari i zapušteni i po 15 godina. Zatekao sam više od 60.000 neriješenih predmeta, od toga velik broj se odnosi na jedinice lokalne i regionalne samouprave – kazao je ministar.

Na potpisivanju je bio i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac koji je rekao kako je veći dio svog političkog angažmana i života utkao u borbu za revitalizaciju Arboretuma. – Nisam očekivao da ću to doživjeti. Ovo je zaista dobra stvar, dobra priča koja se nažalost dugo čekala. Župan je rekao da je bilo puno stvari koje je trebalo riješiti. Mi smo bili partneri županu, dakle nije on išao jednim, a mi drugim putem, jer imali smo isti cilj, ali bez pomoći države, bez Vlade i premijera Plenkovića, bez ministra i njegovih suradnika, to se ne bi dogodilo – izjavio je Kostanjevac koji je za Arboretum Opeka kazao da je to najveći dragulj kojeg Općina, ali i Varaždinska županija imaju.

 

 

Komentari