pogledajte

eTV - Robot s MEC-a pleše i zna kung fu: 'Ovo što mi imamo je rijetkost u Europi'

Elektrostrojarska škola nedavno je investirala u novu opremu i prostor koji će služiti mladim robotičarima u sklopu Centra izvrsnosti za elektrotehniku, kojeg ravnatelj ESŠ Igor Kos naziva "krunom priče o novim tehnologijama"...
Objavljeno: 20.04.2022. 12:31

Zadnja izmjena: 20.04.2022. 12:31

Prvi centar izvrsnosti Varaždinske županije osnovan je 2007. godine, a danas ih djeluje ukupno 12. Na Elektrostrojarskoj školi Varaždin provode se tri centra izvrsnosti, o čemu su u današnjem eTV Studiju više govorili ravnatelj škole Igor Kos i Lucija Medved, učenica 1. razreda ESŠ-a, ujedno i polaznica Centra izvrsnosti za hrvatski jezik i medijske grupe.

Elektrostrojarska škola nedavno je investirala u novu opremu i prostor koji će služiti mladim robotičarima u sklopu Centra izvrsnosti za elektrotehniku, kojeg Kos naziva "krunom priče o novim tehnologijama".

- Ideja je da se taj prostor primarno koristi za učenike naše škole i polaznike centara izvrsnosti, dogovaramo i suradnju s fakultetima. Pčelice su naš zanimljiv pilot-projekt u Dječjem vrtiću Bajka, a one se mogu lagano programirati. Svu tehnologiju koristimo kao platformu da bi već djeci vrtićke dobi razvili zanimanje.

Robot Roberta 

U sklopu Centra izvrsnosti za elektrotehniku djeluje i program za robotiku, gdje je najveća atrakcija robot imena Roberta koji se može programirati, a koji je u našem eTV Studiju demonstrirao svoje kung fu poteze. 

'Nakon strukovnog smjera imamo temelje'

Učenica Lucija Medved upisala je smjer Medijski tehničar na Elektrostrojarskoj školi, a objasnila je i zašto joj se više svidjelo sturkovno obrazovanje od gimnazijskog.

- Iskreno mislim da je pohađanje neke strukovne škole bolje od gimnazije jer, kada završimo svoje obrazovanje, imamo neke temelje i možemo odmah početi raditi, dok, što se tiče gimnazije, nakon nje moramo ići na fakultet. Uz to, zanimao me i smjer koji sam upisala.

'Ono što imamo na MEC-u rijetko gdje možete vidjeti'

Osim centara izvrsnosti za koje Kos kaže da imaju veliku podršku Varaždinske županije, Elektrostrojarska škola provodi europske projekte zbog kojeg u Varaždinsku županiju uskoro dovodi 50 ravnatelja i dekana iz gotovo svih zemalja Europske unije. 

-  Gotovo da nema zemlje s kojom nemamo neku suradnju. Zadnje smo bili u Portugalu, sad ćemo ići u Estoniju i slično. Ono što primjećujemo je da ovo što mi imamo u našoj školi rijetko gdje možete vidjeti. S druge strane, kada oni dođu k nama, oduševljeni su i u čudu što radimo. To je važno i za naše učenike.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos i učenica Lucija Medved pogledajte ovdje:

 

Komentari