velik interes javnosti

eTV - Evo još detalja o robotu koji Varaždinske Toplice podiže u rang svjetske medicine

Riječ je o sustavu usporedivom s najmodernijim sustavima u Izraelu, Njemačkoj, Turskoj ili Švicarskoj...
Objavljeno: 13.05.2023. 09:19

Zadnja izmjena: 13.05.2023. 09:19

Velik interes javnosti, ne samo u Varaždinskoj županiji nego i cijeloj Hrvatskoj, pobudila  je objava o robotskom sustavu liječenja kralježničkih bolesti kojim će raspolagati Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama, a čije se instaliranje ovih dana privodi kraju.

Podsjetimo, riječ je o sustavu usporedivom s najmodernijim sustavima u Izraelu, Njemačkoj, Turskoj ili Švicarskoj, a ravnatelj Denis Kovačić, koji je začetnik toga projekta na razini cijele Hrvatske, najavljuje iskazivanje interesa za nabavkom najmanje još jednog robota, jer pritisak koji se očekuje biti će iznimno velik. Robot, međutim, sam po sebi neće napraviti neće napraviti revoluciju, naglašava Kovačić.

Tri su faktora za uspjeh

- Potrebna su tri faktora: dobro odabrati pacijenta, imati pacijenta koji je motiviran i educiranog terapeuta koji će raditi na takvom „stroju“. Spoj tehnologije i individualnog rada terapeuta će dati najbolji rezultat. Znamo za slučajeve kada se fokusiralo samo na stroj i rezultati nisu bili dobri - kaže Kovačić.

Fizioterapeuta ima dovoljno

Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama nema problema s kadrom fizioterapeuta, a ovih dana liječnici koji će raditi s robotom prošli su i dodatnu edukaciju,

- Fizioterapeuta imamo dovoljno. Veliki je interes za oabavljanje pripravničkog staža i rad u bolnici, očito je i šolska produkcija fizioterapeuta dovoljno velika. Ne moramo s druge strane posebno naglašavati da je generalni problem u sestrinskoj službi. Sada je baš završio natječaj gdje smo tražili određei broj terapeuta i sestara za pojačani angažman u novom Spinalnom centru. Fizioterapeuta se javili preko 100, a sestra jedna ili dvije, tako da ih nismo popunili. Međutim, to je jedan širi problem koji nije od jučer – rekao je Kovačić.

Ovako izgleda rehabilitacija uz pomoć robotskog lanca

 

Komentari