gimnazijsko obrazovanje

eTV - Zašto upisati Drugu gimnaziju Varaždin: sportski razred, jezici, povijesni uspjeh, planovi

Objavljeno: 31.05.2022. 13:15

Zadnja izmjena: 31.05.2022. 13:15

Iako prevladava predrasuda kako "svi upisuju gimnazije", istina je zapravo da je Varaždinska županija, ali i Hrvatska, ispod europskog prosjeka, o čemu smo u današnjem eTV studiju razgovarali s ravnateljicom Druge gimnazije Varaždin Zdravkom Grđan.

Povod razgovora, osim navedenog, bili su također i upisi u novu školsku godinu, kao i prvo zlato u povijesti školskog sporta u Hrvatskoj. 

- Ovo što je Roko napravio u Francuskoj, to je nevjerojatan i povijesni uspjeh kada govorimo o školskom sportu. On je donio u Hrvatsku prvo i jedino zlato u povijesti školskog sporta. Kad će to neko postići i dostići, vidjet ćemo, pratit ćemo. Imamo neke planove za sljedeću Gimnazijadu 2024. godine te učenici koji su sad prvi razred već imaju iskustva i sigurna sam da će im to biti dodatna motivacija. Druga gimnazija u školskom sportu trenutno nosi najviše medalja.

'Najveće natjecanje do sada'

Kako kaže atletičar Roko Farkaš koji se nedavno sa zlatom vratio iz Francuske, a koji je također gostovao u eTV studiju, Drugu gimnaziju je upisao upravo zbog sportskih programa.

- To je najveće natjecanje u kojem sam sudjelovao, a put do medalje je zapravo jako dugačak. To je krenulo od početka treniranja, svakodnevnim ulaganjima, odricanjima i radom na treninzima, a ova medalja samo je jedan vrhunac mog truda i rada. Prvo je bila kvalifikacijska utrka, pri čemu je svatko prvi iz skupine išao direktno u finale. Nakon toga, gledala su se četvorica s najbržim vremenom. Bio sam drugi u skupini, ali sam u finale upao zbog vremena. 

'Rijetka škola s takvim programom'

Grđan kaže kako je škola sportske razrede uvela 2011. godine, a osim toga učenici mogu upisati četiri razreda opće gimnazije te jedan prirodoslovno-matematički. Uz to, škola nudi i više stranih jezika poput ruskog, francuskog ili španjolskog, a učenici mogu dobiti DSD diplomu za njemački te DELF za francuski jezik.

- Ono što je kod sportskih programa posebno, u tom se razredu uče i dodatni predmeti koji se ne mogu učiti ni u jednom drugom gimnazijskom programu osim u sportskim razredima. Tih razreda je svega nekoliko u Hrvatskoj. Sportska gimnazija u Zagrebu je čista sportska gimnazija, a po ostalih gradovima postoji možda još osam sportskih razrednih odjeljenja. Tu su posebni predmeti poput kondicijske pripreme, prehrane sportaša, psihologija, sociologija i fiziologija sporta. Kroz te se predmete priprema učenike najbolje za Kineziološki fakultet. 

'Ispod europskog prosjeka'

Ipak, Grđan kaže kako smo i dalje ispod prosjeka po upisivanju gimnazijskih programa u odnosu na Europu, povodom čega je pozvala učenike da upišu Drugu gimnaziju Varaždin.

- Kada gledamo europske standarde, vani u prosjeku 30 do 40 posto završenih osnovnoškolaca upisuje gimnazijske programe. Mi smo daleko ispod tog prosjeka i činjenica je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja ove godine čak i na neki način potiče da se djeca upisuju u gimnazije. Naravno, treba nam i strukovno obrazovanje, ali moramo biti svjesni da imamo puno sveučilišta za koje su potrebni i studenti.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovala ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan i učenik Roko Farkaš pogledajte ovdje:

 

Komentari