izgradnja sve bliže

eTV - Geotermalna revolucija na Sjeveru: Niknut će više elektrana, a sve kreće od Bukotermala

'Župan Anđelko Stričak odigrao je ulogu bez koje ne bismo mogli tako brzo to napraviti. Svi ovlaštenici drugih geotermalnih polja su prijavili maksimalne vremenske rokove. Mi smo prijavili gotovo minimalni rok od tri godine', kaže načelnik Marković o tijeku projekta...
Objavljeno: 30.04.2024. 10:48

Zadnja izmjena: 30.04.2024. 10:48

Bukotermal je ostvario i posljednji uvjet za izgradnju jednog od najvećih projekata u povijesti Varaždinske županije, geotermalne elektrane u Općini Mali Bukvec. Kako je u našoj emisiji objasnio načelnik Darko Marković, Bukotermal je otkupio zemljište oko bušotine od INA-e i time su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a u nastavku je pojasnio što slijedi i koji su vremenski rokovi.

Izgradnja je ovim rješenjem sve bliže, no prije iste potrebno je, ističe Marković, rješiti i imovinsko-pravne odnose Poslovne zone Mali Bukovec 3, koja je trenutno u državnom vlasništvu. Jedna od dozvola koje se čekaju najduže, objašnjava, već je ishođena - okolišna dozvola.

- Bit ćemo prvi pilot projekt. Neće biti samo ova geotermalna elektrana. Na području dravskog bazena postoje veliki potencijali u geotermalu, a bit će tu i nekoliko elektrana u sljedećih desetak godina. U svjetlu svega što se događa na svjetskoj razini oko energetike, proizvodnja i upravljanje energijom je trenutno najvažnije. Kad Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec dobe elektranu koja će proizvoditi ne samo električnu energiju, nego i toplinu koja će biti viška i koju želimo iskoristiti u poljoprivredi, vrijednost će biti neprocjenjiva – naglasio je.

'Župan je odigrao važnu ulogu'

Tvrtka Bukotermal u većinskom je vlasništvu Varaždinske županije, dok manji postotak pripada Općini Mali Bukovec. O suradnji sa Županijom i županom Anđelkom Stričakom na ovom projektu Marković kaže slijedeće:

- Župan Anđelko Stričak odigrao je ulogu bez koje ne bismo mogli tako brzo to napraviti. Svi ovlaštenici drugih geotermalnih polja na tom dravsko-panonskom bazenu su prijavili prilikom javljanja na natječaj maksimalne vremenske rokove. Mi smo prijavili gotovo minimalni rok od tri godine, što je zapravo jako ambiciozno. Župan je pomogao bezgranično i ne bismo u tom kratkom roku bez njega uspjeli ishoditi sve dozvole i provesti istraživanja. Naravno, Županija je podnijela i najveći dio financijskog tereta jer je 85 posto suvlasnik Bukotermala - istaknuo je. 

U sljedećih godinu dana predstoji projektiranje bušotine, uz paralelno projektiranje i elektrane. Uz idealne uvjete, zaključio je Marković, kroz maksimalno dvije godine mogle bi biti ishođene sve potrebne dozvole za gradnju prve geotermalne elektrane u našoj županiji.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković pogledajte ovdje: 

 

Komentari