ne propustite

eTV - Kakvi seksualni problemi more Varaždince? U našoj novoj emisiji eCaffe odgovara dr. Martina Jerbić

Osim što iza nje stoji 30-godišnji rad u medicini, dr. Jerbić ujedno je i prva ginekologinja u Hrvatskoj koja je završila edukaciju iz područja seksualnih poremećaja te savjetuje pojednice i parove u tom području...
Objavljeno: 29.05.2023. 11:34

Zadnja izmjena: 29.05.2023. 11:52

U novom video formatu eVaraždina, emisiji eCaffe s Lidijom Benjak Gotić, razgovarat ćemo o drugačijim temema od onih na koje su naši čitatelji navikli, a u prvoj emisji danas je gostovala dr. med. spec. ginekologinje i opstetricije Martina Jerbić. Ginekologinja Jerbić je, između ostaloga, govorila o seksualnosti, seksualnim temama i problemima koji još uvijek predstavljaju tabu temu, a s kojima se susreće u svojoj ordinaciji u Varaždinu.

Osim što iza nje stoji 30-godišnji rad u medicini, dr. Jerbić ujedno je i prva ginekologinja u Hrvatskoj koja je završila edukaciju iz područja seksualnih poremećaja te savjetuje pojednice i parove u tom području, a kao stručnjakinja na tom području odgovorila je i kada je uopće potrebna stručna pomoć. 

- Stručnjak je potreban u onom trenutku kada netko od partnera postane nezadovoljan. Ako su oba partnera zadovoljna onda nemamo problem. Ako partneri žive na dvije različite strane svijeta i oba su zadovoljni, onda nemamo problem. Ali, ako je jedan od partnera nečime nezadovoljan, onda je to problem oba partnera. Oboje trebaju na savjetovanje, ne može se reći "ti imaš problem pa odi to riješi". Ne, uvijek trebaju doći oba.

'Roditelji su zbunjeni'

Dr. Jerbić ujedno je i ravnateljica poliklinike Nanna te je otkrila s kakvim se pitanjima najčešće susreće u Varaždinu.

- Imate primjer kada meni dolaze roditelji koji su uhvatili djecu kako gledaju pornografske sadržaje. I što sad taj roditelj da radi? Ili primjerice uhvate dijete kako masturbira. Oni dolaze jer su roditelji zbunjeni, a o tome nisu iskomunicirali sa svojom djecom. Dovoljan je jedan razgovor da otvorimo tu temu i definiramo kako će roditelj prići toj temi i djetetu. Ne treba ga posjesti nego uhvatiti trenutak ili potaknuti taj moment.

'Dolaze i stariji'

Otkrila je pritom i kako na konzultacije dolaze i osobe starije dobi, a koji tvrde kako im je sada seksualni život bolji nego u mlađim danima.

-  Meni i žene u ambulanti izražavaju da se seksipilnije osjećaju kada su u zreloj dobi i kada su ostvarene kao žene nego u mlađoj dobi. Broj seksualnih odnosa nije mjerilo ljubavi s partnerom. To je opet pitanje jeste li zadovoljni u tom odnosu, što ste se dogovorili. Naglašavam kako taj odnos ne možete prepustiti samom sebi. Svaki dan treba zalijevati taj odnos, kao što se i biljka zalijeva da bi mogla rasti, tako moramo zalijevati odnos kako bismo zajedno rasli.

'Što je uopće seksualnost?'

Na kraju je odgovorila što uopće jest seksualnost.

- Seksualnost je odnos prema nama samima, ali i prema partneru. Ako partner vidi da ste vi dobro i da ste taj dan privlačni, on će vama to reći. Trebao bi, ali o tome treba pričati s partnerom. Treba reći „meni bi bilo baš drago da primjetiš da sam ja danas dobro“. Znači, ne ići s negacijom ili kritiziranjem nego se na taj način daju svakodnevni odnos. Seksualnost počiva na povjerenju, poštovanju i privrženosti. Partneri se najčešće razilaze zato što su izgubili povjerenje. Ne možete imati privrženost ako nemate povjerenja – zaključila je.

Cijeli eCaffe u kojem je gostovala dr. med. spec. ginekologinje i opstetricije Martina Jerbić pogledajte ovdje:

 

Komentari