šteta nesaglediva

eTV - Naš grad zarobljen od države primjer je kako po cijeloj županiji milijuni eura stoje ili propadaju

Čak 2/3 predmeta vezanih uz državnu imovinu u Varaždinskoj županiju još nije uopće stiglo te Škvarić naglašava kako unatoč dobroj suradnji sa Županijom pomaka nema jer nema ni predmeta. Čekaju svi, i privatan i javni sektor, a samim time i investicije. Šteta je nesaglediva…
Objavljeno: 17.05.2024. 10:24

Zadnja izmjena: 17.05.2024. 11:07

Foto: TZ Grada Lepoglave

Čak 60 posto imovine Grada Lepoglave u vlasništvu je države što je nevjerojatan podatak. Prelaskom državne imovine u ingerenciju Županija i gradova sjedišta županija, gradonačelnik Marijan Škvarić nadao se da će doći do promjena, no sve je i dalje na čekanju, kazao je gostujući danas u našem studiju.

Kako pouzdano doznajemo, čak 2/3 predmeta vezanih uz Varaždinsku županiju još nije uopće stiglo te Škvarić naglašava kako unatoč dobroj suradnji sa Županijom pomaka nema jer nema ni predmeta. Čekaju svi, i privatan i javni sektor, a samim time i investicije. Šteta je nesaglediva.

- Bio sam i ove i prošle godine u resornom Ministarstvu i najčešći odgovor je da ima preko 37 tisuća predmeta i da imaju jako malo ljudi koji se time bave i zato je to problem. Onda su htjeli da taj dio predmeta spuste na županijsku razinu i gradove. Konkretno, Varaždinska županija je dobila stotinjak predmeta, od toga je samo jedan jedini predmet koji se tiče Lepoglave. Mislio sam da će doći praktički svi predmeti u Županiju. Sa Županijom dobro surađujem i to smo, nakon što bi predmeti došli, stavili na dnevni red. Odluka Županije bi se donijela i dobili bismo vlasništvo i krenuli bi u određene investicije. Nažalost, opet to slučaj neće biti.

'Šteta je višestruka, projekti propadaju'

O tome kakve posljedice državno vlasništvo svih zelenih površina, 50-ak garaža, nekoliko zgrada i objekata ima na sam grad i planove govori podatak da su brojni projekti propali zbog dugotrajne procedure.

- Sva ta imovina bila je prije u okviru kaznionice u Lepoglavi, odnosno prenesena je na Ministarstvo pravosuđa i onda u ingerenciju državnog vlasništva. Dodatno, ako se traži i uputi određeni zahtjev onda Ministarstvo graditeljstva mora pitati za suglasnost Ministarstvo pravosuđa, a oni Kaznionicu. Kad se to opet vrati, nije riješeno ili se jako dugo čeka. Već mi je nekoliko projekata, konkretno govorim o sportskom centru, propalo. Suvlasnici smo u tom prostoru i kad sam uputio zahtjev na prijavu prema projektima Europske unije, odnosno resornog ministarstva, nismo dobili na vrijeme njihovu suglasnost, takozvano pravo građenja. Bez te suglasnosti, ne mogu se javiti na taj najtečaj. To je višestruka šteta – pojasnio je Škvarić dodajući i kako nekolicina zgrada u glavnoj lepoglavskoj ulici narušuje izgled i funkcionalnost grada, a ne mogu ih obnoviti jer nisu u njihovom vlasništvu.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradonačelnik Grada Lepoglave i županijski vijećnik Marijan Škvarić pogledajte ovdje: 

 

Komentari