doznajte

eTV - Imate staru, ali vrijednu kuću? Za njenu obnovu Županija Vam nudi 10 tisuća eura

Ove godine Županija javnim pozivom naglasak stavlja na razvoj agroturizma, razvoju izletišta, kušaonica i slično, a novost ovogodišnjeg javnog poziva je posebna mjera za vlasnike tradicijskih kuća...
Objavljeno: 06.03.2024. 10:33

Zadnja izmjena: 06.03.2024. 12:11

Foto: Arhiva

Godina 2023. bila je rekordna za Turističku zajednicu Varaždinske županije, čemu je uvelike doprinio porast broja kuća za odmor, a trenutno je u tijeku i javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu koji je raspisala Varaždinska županija.

Upravo tim povodom u našem je današnjem eTV studiju gostovao direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ koji je istaknuo kako je prije pet godina na području županije bilo tek desetak kuća za odmor, dok ih je danas 170 s oko 730 kreveta. Ove godine Županija tim javnim pozivom, na koji se možete prijaviti do sutra, naglasak stavlja na razvoj agroturizma, razvoju izletišta, kušaonica i slično, a novost ovogodišnjeg javnog poziva je posebna mjera za vlasnike tradicijskih kuća.

- Jedna novost od ove godine je ta da se sufinancira obnova ruralne arhitekture. Dakle, govorimo o starim kućama koje nažalost već dugo vremena zjape prazne, u derutnom su stanju, imaju povijest i valorizirane su od Ministarstva kulture, odnosno od Konzervatorskog zavoda u Varaždinu. Njima je namjenjen iznos sufinanciranja od čak 10 tisuća eura, ali oni moraju zadovoljiti određene kriterije - ističe Mališ.

'Prestigli smo Međimurje'

Mališ dodaje i kako se turističke zajednice, kao i svi koji se bave turizmom, moraju puno više truditi od onih na moru. Ipak, što se tiče županija na Sjeveru Hrvatske, u "zlatnoj" smo sredini.

- Kad govorimo o Sjeveru, najčešće govorimo o tri sjeverne županije, Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj. Tu smo došli do nekakve zlatne sredine. Najveći broj još uvijek ima Krapinsko-Zagorska županija zbog svojih velikog broja smještanih kapaciteta i toplica. Mi smo, nakon dugo vremena, prestigli Međimursku županiju. Evo, tu smo malo ponosni. Najveći generator turizma su toplice Sveti Martin u Međimurskoj županiji. Nama nedostaje upravo takav smještani kompleks, ali sa ovih 730 kreveta koliko imamo, mogu reći da smo već nadomjestak za jedan hotel.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ pogledajte ovdje:

 

Komentari