milijune vrijedna bušenja

eTV - Iza Nove godine istok županije ličit će na Katar: 30-metarski tornjevi, bušotine...

Kazao je to u današnjoj emisiji Darko Marković, član županijskog odbora HDZ-a i načelnik općine koji na projektu geotermalne elektrane radi još od početka 2000-ih....
Objavljeno: 28.11.2022. 11:50

Zadnja izmjena: 28.11.2022. 12:20

Foto: Anđelko Stričak / Darko Marković, načelnik Općine Mali Bukovec

Iza Nove godine na istoku županije mogli bismo gledati prizore nalik onima iz Katara, odnosno tornjeve visoke do 30 metara koji će početi istraživati bušotine na području Malog Bukovca, gdje se na 2,5 kilometara dobine nalaze rezerve 140 stupnjeva vrele geotermalne vode.

Otkrio je to u današnjoj emisiji Darko Marković, član županijskog odbora HDZ-a i načelnik općine koji na projektu radi još od početka 2000-ih. Kaže, s dolaskom župana Anđelka Stričaka projekt se intenzivirao, na njemu rade najbolji stručnjaci iz Hrvatske, vrlo je kompleksan, no u njegov uspjeh ne sumnja.

'Stričak intenzivirao projekt'

- Kada smo županu Stričaku prezentirali projekt, on je to prepoznao kao mogućnost za energetsku neovisnost županije, intenzivirali smo projekt, pokrenuli projektiranje i istraživanje tih bušotina. Naša zadaća je ishoditi dvije dozvole: rudarsku dozvolu za istraživanje bušotina, nakon toga kreće javna nabava za remont i ispitivanje tih bušotina, a one bi trebale dokazati kolike rezerve postoje na dubini od 2.500 metara. Kad to dokažemo, ministarstvo će nam dati ugovor za eksploataciju i nakon toga možemo krenuti u projektiranje same geotermalne elektrane.

Dvije elektrane, toplovod, poduzetnička zona

Buduća geotermalna elektrana proizvodit će električnu energiju, a od "otpadne topline" cvjećari na istoku županije, uz pomoć toplovoda i zone koja će biti smještena uz samu elektranu, grijati će staklenike. Prva istraživanja provedena su još 70-ih, tražila se nafta i plin, no tada nije bilo interesa za drugačije (obnovljive) izvore energije. Sada planovi postoje i za dalje, napominje Marković.

-  Plan je da nakon što sve rečeno napravimo, isprojektiramo još jednu geotermalnu elektranu od 10-12 megavata, koja iziskuje novih pet novih bušotina, ali proizvodi još više "otpadne" topline koja će se onda moći koristiti za bilo koja industriju koja traži velike količine topline. Tako da bi to moglo zaista promijeniti kompletnu vizuru istočnog dijela Varaždinske županije.

Milijunska dobit i prihodi od koncesije

Osim energetskih benefita za gospodarstvo i kućanstva, računa se i na izravne financijske benefite od koncesije kao i dobiti tvrtke Bukotermal u zajedničkom vlasništvu općine i županije.

- Ako iščitamo naslove koliko prva geotermalna elektrana u RH kod Bjelovara svaki mjesec zaradi na tržištu energije, to su deseci milijuna kuna koji kao dobit mogu 85 posto završiti u Varaždinskoj županiji i 15 posto u Općini Mali Bukovec, uz one prihode od koncesijske naknade - zaključuje Marković.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao načelnik Malog Bukovca i član županijskog odbora HDZ-a Darko Marković pogledajte ovdje:

 

Komentari