donosimo intervju

eTV - Međunarodni uspjeh varaždinske autorice Vesne Haluge, 'Znamen na koži' sve zanima

'Znamen na koži' govori o hrvatskoj tradicijskoj tetovaži i načinima tetoviranja u Bosni i Hercegovini u vrijeme osmanlijske okupacije, a interes za knjigu izuzetno je velik...
Objavljeno: 12.03.2024. 11:31

Zadnja izmjena: 12.03.2024. 11:31

Knjiga Zagrepčanke s varaždinskom adresom, Vesne Haluge, pod nazivom 'Znamen na koži' postigla je međunarodni uspjeh, a o čemu je točno riječ i što sve još priprema otkrila je gostujući u našoj današnjoj emisiji.

'Znamen na koži' govori o hrvatskoj tradicijskoj tetovaži i načinima tetoviranja u Bosni i Hercegovini u vrijeme osmanlijske okupacije, a interes za knjigu izuzetno je velik.

- Knjiga je predstavljena 1. lipnja, a ovo je sad drugo izdanje. Prvo izdanje potpuno je rasprodano, što je dosta i neobično za knjigu znanstvenog karaktera. Interes je ogroman i drugo izdanje ide jako dobro. Nećete vjerovati, što se tiče inozemstva, po cijelom svijetu je otišla knjiga, no najviše primjeraka, 150, prodano je u Švicarskoj – rekla je Haluga dodavši kako je knjiga prevedena i na nekoliko jezika.

'Križ na čelu i pravo prve bračne noći'

Vesna Haluga čitav radni vijek u teoriji i praksi bavi komunikacijama. Punih 15 godina radila je u Međimurskoj županiji, bila je privremena pročelnica u Gradu Varaždinu, ali i generalna konzulica Republike Hrvatske u Mađarskoj u Pečuhu. Knjiga je počela nastajati već tijekom njezinog doktorskog studija, kada ju je inspirirao intrigantan tradicijskih običaj u doba obavijeno legendama.

- Za vrijeme kad su Turci okupirali BiH, bio je običaj, odnosno čak i zakon, odvođenja djevojčica u ropstvo. Begovi su imali pravo prve bračne noći. Jedan dovitljivi Hrvat, kad je beg došao po njegovu kćer, rekao mu je u redu, ali dođi za tjedan dana da ju pripremimo. On je njoj tetovirao križ na čelo. Križ je predstavljao nešto nečisto. Taj križ stoljećima je čuvao živote i čast brojnih žena.

'Nova knjiga je već u tisku'

Nakon rasprodane ove knjige, Haluga priprema još jednu, ali ponešto drugačijeg karaktera.  

- Nadam se da će biti otisnuta tijekom ovog mjeseca. Promocija bi trebala biti negdje u četvrtom ili petom mjesecu. Knjiga se zove 'Više od dobrog dojma'. To je vodič za organizaciju događaja, protokol i javni nastup. To je definitivno moja struka i formalno obrazovanje, ali i ta dugogodišnja praksa, 25 godina. To je i zahvala svim ljudima s kojima sam radila, koji su bili moj uzor, koji su me učili poslu i životu. Može se naći odgovor na 99 posto pitanja koje imamo kad se bavimo organizacijom. Od rođendana, privatne zabave do nekakvog velikog događaja – otkrila je autorica.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovala publicistkinja Vesna Haluga pogledajte ovdje:

 

Komentari