trend vremena

eTV - Ako ste u potrazi za stanom, zanimat će vas trend koji je već zahvatio našu županiju

Budućnost POS-a neki više ne vide u prodaji nego u iznajmljivanju stanova, a o tome podosta svjedoči i posljednji primjer POS-ove zgrade u Cestici gdje je prodan samo jedan jedini stan, dok su četiri su četiri stana "otišla" u najam. Slično se očekuje i s novom zgradom od 12 stanova...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.02.2022. 13:12

Zadnja izmjena: 02.02.2022. 13:42

POS stanogradnja pokrenuta je kako bi se mladima olakšalo rješavanje stambenog pitanja, no trend pokazuje kako se mlade obitelji sve više okreću najmu stanova, a ne kupnji.

O toj je temi u današnjoj emisiji govorio načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj koji je tu tezu potvrdio činjenicom da je u novoj POS-ovoj zgradi u njegovoj općini prodan samo jedan stan, dok su četiri stana u najmu. Prema njegovim riječima, budućnost POS-a leži u najmu, a najavio je i izgradnju nove zgrade sa 12 stanova.

- APN-ove stanove dobivaš po kvadratu broja članova domaćinstva. Mlada obitelj koja sa 25, 30 godina ima jedno dijete može imati stan od recimo 50 kvadrata. Međutim, za dvije, tri godine imat će još djece i trebat će veći stan. Znači, lakše onda uzme drugi, već stan u najam koji će zadovoljavati te potrebe nego da je ušla u kupnju - rekao je Korotaj.

Kako dodaje, upravo se iz toga razloga Općina Cestica odlučila za gradnju nove zgrade, kako bi mladima omogućila da mijenaju stan u slučaju porasta broja članova kućanstava.

- Istovremeno ćemo im omogućiti da mogu otkupiti te stanove ukoliko tako odluče. Ovi stanovi koji su u Cestici u najmu, ako ih stranka otkupi u roku od tri godine, sve novce koje je platio u najam mu se prizna u otplatu kredita - rekao je načelnik Korotaj između ostalog.

''Bez kredita ništa''

Glumac Jan Kerekeš u emisiji je pak govorio o svojem osobnom iskustvu rekavši kako se ipak odlučio za gradnju kuće umjesto života u stanu. Iako su kod gradnje kuće ''uskočili roditelji'', bez kredita ne bi mogao ipak sve isfinancirati.

- Mislim da je stvarno puno teže nego prije dvadesetak godina jednostavno razmišljat o tome, od načina života, puno je teže raditi dodatne poslove, da možeš dodatno stavljat neki novac sa strane - između ostalog je rekao Jan.

 

Cijelu emisiju pogledajte ovdje:

 

 

Komentari