otvorenje pred vratima

eTV - Roboti, podzemni hodnik i kako se došlo do novca? Nikad ispričana priča o Spinalnom centru

O projektu se govori 20 godina, odvijao se uz energetske obnove, covid, poremećaje cijena u građevini, ukrajinske izbjeglice. Ključan je bio jedan detalj, kao i javno obećanje predsjednika vlade, a sve se to događalo u pozadini ovog mega projekta...
Objavljeno: 12.12.2022. 11:39

Zadnja izmjena: 12.12.2022. 11:48

Kako smo danas ekskluzivno doznali, Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama uključivat će (i) robotsku terapiju kralježnice.

Otkrio nam je to gostujući u eTV studiju, ravnatelj Specijalne bolnice u Varaždiskim Toplicama, dr. med. Denis Kovačić.

- Nema ništa uspredivo u Hrvatskoj. U nekim privatnim poliklinikama ima nešto, međutim pristup je baziran više na tehniku, a manje na ljude. Mnogi su pokušali, prekidali liječenje kod nas, pa se vrlo brzo vraćali. Mi smo stvari postavili optimalno: pacijent je u središtu, ali robotska rehabilitacija koju ćemo po prvi puta sada imati i u javnom sustavu neće zamijeniti rehabilitaciju. Robot mora djelovati u sinergiji s terapeutima, uz angažman cijelog tima ljudi koji mi imamo, a drugi nemaju - rekao je Kovačić.

Podzemni hodnik

Javnosti također nije poznato kako su dosadašnji i novi prostori povezani podzemnim hodnikom.

- Ne radi se o novoj zdravstvenoj ustanovi, nego će se sadržaji, koji već cijeli niz godina funkcioniraju u mnogo skromnijim uvjetima, preseliti u jednu novu i potpuno suvremeno opremljenu zgradu sa svim sadržajima: od ambulanta i dnevnih bolnica do smještaja samih pacijenata. Tamo je 80 novih kreveta i cijeli niz popratnih prostora koji su funkcionalno spojeni podzemnim hodnikom s termama, odnosno hidroterapijom i svom ostalom dijagnostikom. 

'Detalj' koji puno toga mijenja

Projekt o kojem se govori još od početka 2000-ih, kada je Kovačić po prvi puta vodio bolnicu, suočavao se s cijelim nizom izazova. Odvijao se uz energetsku obnovu svih objekata, pa je na sve došao covid, potom poremećaji cijena u građevini, a onda i ukrajinske izbjeglice koje također koriste jedan dio operativne topličke bolnice i objekata. Jednu od ključnih uloga, kaže Kovačić, odigrao je premijer Andrej Plenković, kao i "detalj" (uvjetno rečeno) koji je malo poznat javnosti.

- Mi svi objekt nazivamo "spinalni centar", to je nekako kolektivno ušlo u uho, međutim puni naziv projekta je: Nacionalni centar za rehabilitaciju osoba s povredama kralježnice. I ja to uvijek volim naglasiti. Radi se o NACIONALNOM CENTRU, u startu je planiran kao "spinalni centar", međutim, uspio sam ga promovirati kao nacionalni centar i, da nije bilo toga, vjerojatno ne bi bilo ni novaca. 

Javno obećanje

Premijer Plenković dolazio je u čak dva navrata i dao javno obećanje.

- Od 2002. do 2006. težili smo tome, no nisu bili stvoreni uvjeti dok se nisu otvorili fondovi EU i projekt je inicijalno s 83 milijuna financiran iz Konkurentnosti i kohezije za posebno ranjive skupine, a onda smo kroz dvije odluke Vlade, uz posebnu zahvalnost svim ministrima i javni suport predsjednika Vlade, osigurali sve ono što je nedostajalo u financijskoj konstrukciji nakon već dobivenih 83 milijuna kuna - zaključio je Kovačić.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao dr. med. Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice pogledajte ovdje:

 

Komentari