Nisu jedini

eTV - Bizarni problemi u Lepoglavi: Hoćeš kositi travu ili pozvati malera? Odlučuje država!

Državna imovina u Lepoglavi stvara veliki problem iz kojeg proilazi nemogućnost upravljanja i prijavljivanja na EU fondove. Upravo je o toj temi u eTV studiju danas govorio gradonačelnik Marijan Škvarić.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 13.05.2022. 12:39

Zadnja izmjena: 13.05.2022. 13:22

Parkovi, travnate površine, zgrade, najrazličitiji objekti, čak i garažni prostori… Sve to i još mnogo toga na području Lepoglave pripada državi, a država time ne upravlja. Upravo je o toj temi u eTV studiju danas govorio gradonačelnik Marijan Škvarić.

Kako je rekao tom prilikom, Grad Lepoglava specifičan je po tome što imovina i cijelo područje ima nekoliko subjekata.

- Primjerice, 16 posto centra Lepoglave čini državno vlasništvo, zbog kaznionice u Lepoglavi. Dvadesetak posto zemljišta drži biskupija Varaždina i Župa zbog samostana i crkve, a ostatak drži Grad. Problem je u tome što je Grad odgovora za cijelo područje, a nemamo direktnu mogućnost upravljanja i ono najbitnije, otežane su investicije i razvoj komunalne infrastrukture - rekao je Škvarić i dodao kako se između ostalog problem javlja kod održavanja zelenih površina.

'Problem su i garaže u centru'

Drugi veliki problem, ističe Škvarić, javlja se kod stambenih objekata, odnosno, starih i zapuštenih zgrada. 

- Imamo i pedesetak garaža koje su u centru Lepoglave, ne održavaju se. To je državno vlasništvo, odnosno ne znamo kako je točno sustav složeni i tu gubimo sve. Nema vlasnika, oni ne mogu ulagati, Grad Lepoglava gubi na komunalnoj naknadi i na vidljivost, odnosno kako bi to trebalo biti uređeno na način na koji Lepoglava to zaslužuje - ističe Škvarić.

'Uporan sam i tvrdoglav, ali ovo ne mogu riješiti'

Njegovi kolege također imaju isti problem, kaže Škvarić, jer je zahtjev da se dođe do državne imovine, prema njegovim riječima, užasno komplicirana i jako dugo traje.

- Ja sam gradonačelnik u petom mandatu i moram priznati, ja jesam uporan i tvrdoglav, ali ovo nisam ništa uspio riješiti i dogovoriti u ministarstvima. Prečesto se mijenjaju ustrojstva i ingerencije, razne agencije, pa jedno pa drugo ministarstvo. Sad smo neke stvari dogovorili, promijenio se ministar i sad moramo sve krenuti ispočetka- rekao je Škvarić.

'HNS predlaže izmjenu zakona'

Hrvatska narodna stranka predlaže stoga da se promijeni zakon i da se upravljanje državnom imovinom transferira na jedinice lokalne samouprave. Koje bi to projekte onda Lepoglava prijavila na EU fondove, pitali smo gradonačelnika Škvarića?

- Ako netko samo jednu osobu iz Grada ili Općine delegira za rješavanje tog problema, mi smo u startu dobili preko 500 ljudi koji rješava tu imovinu. Mi to gledamo i znamo što bi s tim za razliku od službenika u Zagrebu koji nema viziju, ja sam i slike morao donijeti da vide kako to izgleda. Mi bi od zgrada napravili centre za udruge, npr. branitelje gdje bi mogli koristiti svoje potencijale, tehnološke parkove, prostore za starije i nemoćne, prostore za kulturu i sport. Trebamo napraviti i tržnicu na jednom prostoru koji je na državnom vlasništvu, ali ne možemo to napraviti iz EU projekta. Za POS isto čekamo da nam država daruje to zemljište da možemo s tim krenuti - rekao je Škvarić.

 

Komentari