župan i zapovjednik

eTV - Šteta od poplava 30 milijuna eura, Županija popisuje opremu, vatrogasci - ispunite ovo

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak danas je u eTV studiju pozvao sve vatrogasne jedinice da ispune upitnik koji će im stići na adrese, jer, kao što su već upoznati, Županija želi dobiti „krvnu sliku“ opremljenosti i izraditi plan nabave onoga što im je najhitnije potrebno...
Objavljeno: 23.05.2023. 11:04

Zadnja izmjena: 23.05.2023. 11:49

Do danas je na području Varžadinske županije devet gradova i općina podnijelo zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode, a šteta prema prvim procjenama iznosi 30 milijuna eura.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak danas je u eTV studiju pozvao sve vatrogasne jedinice da ispune upitnik koji će im stići na adrese, jer, kao što su već upoznati, Županija želi dobiti „krvnu sliku“ opremljenosti i izraditi plan nabave onoga što im je najhitnije potrebno.

- Taj dan sam obišao Breznicu, Breznički Hum, Novi Marof, Ivanec, Lepoglavu, Bednju. Završili smo duboko iza pola noći, scene su bile strašne ali ono što je bilo lijepo za vidjeti ljudska dobrota, zajedništvo i humanost. Svi susjedi su pritekli u pomoć ugroženima. U prvih sat vremena žurne službe dobile su oko 500 poziva te je na teren izašlo oko 1065 vatrogasaca sa 245 vozila – izvjestio je župan.

Ivanec najkritičnije

Kako je posvjedočio županijski vatrogasni zapovjednik Željko Nagy, najkritičnije je bilo u Ivancu.

- Kiša je počela padati oko 16.30 sati, u gradu Ivancu su dvije ulice bile poplavljene, imali su jako puno intervencija za izgradnju nasipa za obranu kuća i zgrada. Do sedam sati ujutro sljedeći dan zabilježili smo ukupno 213 dojava. Teško je reći gdje je bilo najteže. Ivanec je do danas imao 54 intervencije, Maruševec  57, Vinica 57, Novi Marof 35, Lepoglava 32, a do jučer sveukupno 358 ispumpavanja vode i obrana od poplave – rekao je.

Za očekivati je sada požare?!

Povodom svega, župan je najavio godinu ulaganja u žurne službe, a izrada popisa koji su poplave usporile – trebao bi biti završen do kraja šestog mjeseca ove godine. Prema nekim procjenama palo je najviše kiše u posljednjih 30 godina, a vatrogasci sada imaju u vidu da bi moglo biti mnoštvo požara otvorenog tipa kakvih prijašnjih godina nije bilo u toj mjeri, dok je prošle godine zabilježeno 300-injak intervencija.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali župan Anđelko Stričak i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy pogledajte ovdje:

 

Komentari