razgovarali smo

eTV - Varaždinka izgubila radno mjesto, brak i dom, a njega sud kaznio sramotno blago. Evo slučaja i gdje je zabilježen

Same psovke, klevetanje žena i slično često su dobile svoj epilog pa tako povjesničar Huzjan objašnjava na konkretnom primjeru kakve posljedice su snašle jednu Varaždinku...
Objavljeno: 10.05.2024. 11:09

Zadnja izmjena: 10.05.2024. 11:58

'Štikleci varaždinske međuratne povijesti' nova je knjiga Vladimira Huzjana, povjesničara i upravitelja Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu u kojoj je objedinio desetak intrigantnih tema na koje je naišao tijekom godina istraživanja Varaždina. Knjigu je danas predstavio u našem eTV studiju, a ispričao je i nekoliko zanimljivih 'štikleca' koje vjerojatno do sad niste znali.

Ističe kako su ove priče jednostavne i podijeljene u deset poglavlja s nekoliko stranica, a zasnovane su na arhivskim dokumentima. Kao jednu od najintrigantnijih tema obrađenih u novoj knjizi, Huzjan ističe psovke koje su koristile između dva svjetska rata.

- Između 1918. i 1941.  godine ljudi su psovkama izražavali svoje nezadovoljstvo političkim sustavom. Ili su u jednom trenutku psovali Kraljevinu Jugoslaviju ili su psovali kralja Aleksandra i njegove ministre. Neka osoba u Varaždinu ili najbližoj okolici je u nekom trenutku opsovala kralja ili Jugoslaviji. To je netko čuo pa ga prijavio. Nakon toga dolaze žandari i tu osobu privode i odvode na sud. I na sudu imate sudski zapisnik gdje se točno navodi što je ta osoba rekla. Imate zapravo cijelu psovku zabilježeno u izvornom obliku, na kajkavskom ili standardnom govoru – naglašava Huzjan.

'Klevetanje žena? Kazna u visina cijene dva para cipela'

Same psovke, klevetanje žena i slično često su dobile svoj epilog pa tako Huzjan objašnjava na konkretnom primjeru kakve posljedice su snašle jednu Varaždinku.

- Ima jedan slučaj koji sam našao u sudskim spisima. Radilo se o jednoj ženi koja je više puta bila oklevetana. Netko se očito zakljubio u nju i želio ju iskoristiti. Međutim, gospođa nije htjela niti čuti ništa o tome i tada su počele kružiti glasine o njoj u tvornici Tivar i ona je time bila silno ožalošćena. Muž ju je izbacio iz kuće, nije više htio biti u braku s njome i ona je podignula sudsku tužbu protiv onih koji su je klevetala. Sudsku tužbu je dobila, ali je izgubila radno mjesto, bračnu zajednicu i dom. Kazna za onoga koji ju je oklevetao iznosila je 620 dinara. Cipele su u to vrijeme koštale 300 dinara. Zamislite da vam netko ugrozi cijeli život i egzistenciju zbog dva para cipela u ono vrijeme - objasio je povjesničar. 

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao povjesničar i upravitelj Zavoda za znanstveni rad u Varaždinu Vladimir Huzjan pogledajte ovdje:

 

Komentari