Uskoro

eTV - Zgrada u centru Novog Marofa opasno osjetljiva na potres, no sada kreće ovo

Objavljeno: 25.02.2024. 08:23

Zadnja izmjena: 25.02.2024. 08:36

U Novom Marofu napokon bi se trebala obnoviti zgrada Gradske uprave, a do sada je, prema riječima gradonačelnika, problem predstavljalo vlasništvo koje nije u rukama Grada.

Gradonačelnik Siniša Jenkač rekao je kako do sada obnova javnih zgrada nije uključivala privatno suvlasništvo te zbog toga projekt obnove nije mogao biti prijavljen na natječaj.

- Većinski vlasnik je Županija, tu je i Trgonom, banka, Grad, papirnica, stanari koji koriste, kao porezna uprava, koji ne plaćaju Županiji ništa, a tu su. I automatski do sada nije bilo nekog natječaja koji bi uključivao, a mislim da ih je prošlo pet, u onoj priči energetska obnova javnih zgrada, i taj dio privatnog suvlasništva. Sad po prvi put se pojavilo da do 20 posto privatnog suvlasništva je prihvatljiv projekt za prijavu i mi smo to odmah iskoristili, prijavili - rekao je.

'Loša protupotresna sigurnost'

Jenkač je istaknuo kako je zgrada statički u vrlo lošem stanju te da će se, osim energetske obnove, provoditi i statička. Grad je na natječaju dobio otprilike milijun eura, a koliko je sam projekat težak, točno će se znati po samom raspisivanju natječaja. Početak radova se očekuje sredinom godine.

- Protupotresna sigurnost je jako loša i to je jedna od najvećih nužnosti, potresi se događaju, oni su dio naših života i periodično se pojavljuju. Ta zgrada je taman građena prije potresa u Skoplju, gdje su se onda definirale i neke nove norme u gradnji, tako da ima relativno malo željeza u sebi i ta statička obnova je vrlo važna, a i zgrada sama po sebi je iz tog vremena, loše izgleda, a mi ćemo sad obnoviti kompletnu zgradu, tu će doći dizalice, topline, solarna elektrana i sve ono što današnji procesi i procedure zahtjevaju, jer bez toga ne bi se mogli niti prijaviti, a i na kraju krajeva proći na natječaju - dodao je.

Komentari