kapitalni projekti

Foto - U Varaždinu konferencija o EU fondovima, govorili Stričak i Bosilj

Na današnjoj se konferenciji govorilo se o projektima sufinanciranima pomoću EU fondova...
Objavljeno: 29.06.2021. 14:01

Zadnja izmjena: 29.06.2021. 14:06

Foto: Dino Možek

Danas je u Areni Varaždin održana konferencija "EU fondovi 2021.-2027. - Nove prilike" na kojoj je bilo riječi o uspješnosti korištenja bespovratnih sredstava EU fondova od strane Varaždinske županije i Grada Varaždina.

Konferenciji je, između ostalog, prisustvovao župan Anđelko Stričak koji je izdvojio najveće projekte Varaždinske županije. - Trenutno se rade dvije aglomeracije, gradi se Spinalni centar u Varaždinskim Toplicama te dnevna bolnica u Varaždinu, a uskoro potpisujemo i ugovor o projektiranju centralnog operacijskog bloka.

Naglasio je važnost izlaska ministara i Vladinih dužnosnika na teren. - To je najbolji način upoznavanja ravnatelja javnih ustanova i građana o mogućnostima korištenja europskih sredstava. Trenutno u izradi imamo niz investicija koje su sufinancirane iz EU fondova, a radi se o kapitalnim projektima. - izjavio je Stričak.

Projekti Grada Varaždina

Gradonačelnik Neven Bosilj je pak izjavio kako je do sada je realizirano 15 kapitalnih EU projekata u vrijednosti od 137 milijuna kuna, od kojih su najvažniji Tehnološki park, poboljšanje energetske učinkovitosti u vrtićima, te Studentski centar, a pripremljeno je i sedam novih značajnih projekata poput vrtića u Hrašćici te sanacija odlagališta neopasnog otpada Brezje.

Nadodao je kako u nadolazećem razdoblju Grad očekuje povlačenje "barem duplo" više sredstava iz EU fondova te kako će se u novoj financijskoj perspektivi možda otvoriti i mogućnost financiranja dva velika projekata. - Crna rupa u varaždinskom prometu koja dijeli grad na dva dijela je Kućanska rampa. Takav projekt vrijedi preko 150 milijuna kuna, stoga nam je neophodno apliciranje na EU fondove. Drugi veliki projekt je zapušten i neiskorišten aerodrom za koji već imamo u vidu nekoliko ulagača poput Calzedonije. - rekao je Bosilj.

Komentari