afera ''kuna''

Hoće li na kovanici eura stajati dizajn varaždinskog studenta?

Na natječaju za dizajn hrvatske kovanice od jednog eura, drugoplasiranu nagradu dobio je Petar Perčić, 23-godišnjak iz Čakovca, koji studira na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, smjer Multimedija, oblikovanje i primjena...
Objavljeno: 07.02.2022. 14:25

Zadnja izmjena: 07.02.2022. 14:27

Nakon što je autor pobjedničkog dizajna hrvatske kovanice eura povukao svoj dizajn, postoji mogućnost da se novi pobjednik izabere iz već postojećih prijedloga, od kojih je na drugom mjestu dizajn Petra Perčića, čakovečkog studenta na Sveučilištu Sjever.

Kako prenosi 24sata, na natječaju za dizajn hrvatske kovanice od jednog eura, drugoplasiranu nagradu dobio je Petar Perčić, 23-godišnjak iz Čakovca, koji studira na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, smjer Multimedija, oblikovanje i primjena. Budući da još nije održan sastanak Komisije za novac na kojem će se raspravljati o izmijeni dizajna kovanice, još nije jasno hoće li se ići u novi natječaj ili će izabrati novog pobjednika iz već postojećih prijedloga ili će se možda drugoplasirani dizajn proglasiti pobjednikom.

Podsjetimo, Stjepan Pranjković, magistar primijenjene umjetnosti i autor pobjedničkog dizajna hrvatske kovanice eura, povukao je svoj dizajn jer se, kako su prenijeli mediji, "stvorila neugodna atmosfera u medijima i na društvenima mrežama" te kako je izložen i pritiscima. Do povlačenja dizajna došlo je nakon što su mediji prenijeli kako je dizajn kovanice plagijat, odnosno kako je kopirana postojeća fotografija škotskog fotografa Iaina Leacha iz 2008. godine.

Komentari