KLIMATSKE PROMJENE

Istraživanje: 90 % Europljana smatra da bi se EU trebala usredotočiti na smanjenje emisija stakleničkih plinova

Objavljeno: 08.07.2021. 09:19

Zadnja izmjena: 08.07.2021. 10:08

Foto: Arhiva

Prema istraživanju Eurobarometra 513, većina Europljana smatra kako su klimatske promjene jedan od najvećih globalnih problema. 

Kako prenosi Jutarnji, od ukupno 26 669 Europljana iz 27 država, njih 93 % smatra kako su klimatske promjene ozbiljan problem, a 78 % kako je ozbiljnost problema velika. Navedeno istraživanje pokazalo je kako čak 90 % Europljana smatra da bi se politički odgovor Europske unije trebao usredotočiti na smanjenje emisija stakleničkih plinova u što većoj mjeri i kompenziranje preostalih emisija kako bi se do 2050. godine postigla klimatska neutralnost, u čemu je važna potpora EU-a

U informaciji Europske komisije o ovom istraživanju, također je navedeno i kako 64 % građana EU-a već samostalno nastoji smanjiti vlastiti negativni utjecaj na klimu i svjesno odabire održiv način života. Na pitanje odgovornosti za klimatske promjene, Europljani krivcem smatraju vladu (63 %), poduzeća i industrije (58 %) te EU (57 %). "Europski zeleni plan" nastoji suzbiti klimatske promjene, a Europski parlament i države članice obvezale su se da će EU do 2050. biti klimatski neutralan i da će se do 2030. neto emisije stakleničkih plinova smanjiti za najmanje 55 % u odnosu na 1990. godinu.

- Potvrdili smo cilj smanjenja neto emisija od najmanje 55 % do 2030. Radije bih da smo otišli i korak dalje, ali to je dobar napredak koji se temelji na znanosti i koji će imati velikog utjecaja. EU sada mora smanjiti emisije u sljedećem desetljeću više nego što je to bio slučaj u prethodna tri desetljeća zajedno te imamo nove i ambicioznije ciljeve koji mogu potaknuti više zemalja na akciju – izjavila je izvjestiteljica Parlamenta Jytte Guteland.

Komentari