festival koji može nositi profit

11 dana prije Baroknih večeri, Davor Bobić nam otkrio detalje, ali se i požalio na Turističku zajednicu

Objavljeno: 11.09.2017. 14:21

Zadnja izmjena: 11.09.2017. 15:37

Foto: Viktor Hranić

Za 11 dana započinju 47. Varaždinske barokne večeri, a direktor festivala Davor Bobić upoznao nas je s nekim glavnim novitetima koje nas ove godine čekaju - ali i planovima za skoriju budućnost.

Barokne večeri ne samo da se nastavljaju, nego svake godine donose i nešto novo. Cilj noviteta koji nas očekuju na skorašnjim večerima jest predstavljanje festivala široj javnosti.

- Ove godine radimo iskorak u tome što će popratni program biti jako bogat. S obzirom da je Mađarska zemlja partner, predstavit ćemo i dva njihova grada - Zalaegerszeg i Szombathely. Svaki od njih će imati zaseban vikend za sajam, na kojima će predstaviti svoje proizvode. - navodi Bobić, dodajući kako su se ove godine Varaždinske barokne večeri proširile na 6 županija i 18 mjesta u kojima će se održati koncerti. 

Najzanimljiviji koncerti

Premda je u bogatoj ponudi kvalitetnih nastupa teško izdvoji one najbolje, Bobić ipak nabraja 4 koncerta za koje misli da se izdvajaju svojom kakvoćom i zanimljivošću.

  • Petak 22. rujna u 20 sati, Varaždinska katedrala - spektakularno otvorenje i izvedba Bachovih i Handelovih djela
  • Subota 23. rujna u 11 sati, Trakošćan - nastup ansambla Marquise
  • Subota 23. rujna u 19 sati, Varaždinska katedrala - nastup najboljeg mađarskog orguljaša Xavera Varnusa
  • Petak 29. rujna u 19 sati, Uršulinska crkva - Ansambl Musica profana

Cjelokupni program Baroknih večeri možete vidjeti na njihovim web stranicama.

'Nije dobra suradnja...'

Ipak, unatoč dobroj organizaciji i stalnom poboljšavanju, organizatori su susreću i sa stanovitim problemima. Svojedobno neizglasavanje gradskog proračuna osjetilo se na tome što još nemaju glavnog sponzora - ali su financijski ipak dobro osigurani.

- Mi smo jedini kontinentalni festival hrvatskog značaja, ostala 4 su na moru. Imamo 33% svojih sredstava, ostalo nam osiguravaju država, županija i grad, kao i Klub mecena koji se sastoji 30 uglednika. - zadovoljan je Bobić. Ipak, volio bi kada bi se poboljšala suradnja s Turističkom zajednicom Grada Varaždina.

- Željeli bi da Barokne večeri donesu profit obrtnicima i ugostiteljima. Nažalost, nema zajedničkog predstavljanja Baroknih večeri s Turističkom zajednicom. Cilj nam je približiti festival široj publici. - izlaže Bobić, govoreći i o vrlo detaljnim planovima za sljedeću godinu - kad se planira povezivanje vinskom rutom od dvorca Tabor pa do Varaždina i uključivanje 20 mjesta u program izvedbi. 

- Pa ja već planiram 2020. godinu! - odgovara nam Bobić na pitanje je li on to već ušao u planiranje sljedeće godine. Nema sumnje da će se Varaždinske barokne večeri nastaviti i 2020. a i, vjerujemo, desetljećima kasnije.

Komentari