EUROKOVANICA

Evo koliko dugo ćemo moći plaćati kunama nakon uvođenja eura

Objavljeno: 26.07.2021. 09:11

Zadnja izmjena: 26.07.2021. 09:11

Foto: Ilustracija

Hrvatska narodna banka nedavno je objavila kako je odabrano pet motiva koji će se nalaziti na kovanicama hrvatskog eura, a njime ćemo plaćati od 1. siječnja 2023. godine.

Kako prenosi Poslovni.hr, prije samog uvođenja eura kao nove valute u Hrvatskoj, morat će se odraditi brojne pripreme poput izrade kovanica u Hrvatskom novčarskom zavodu koja će započeti najranije šest mjeseci prije njegovog uvođenja. Trgovci će kupcima ostatak novca vraćati isključivo u eurima, a novac će se bez naknade moći zamijeniti prvih šest mjeseci.

Iz Hrvatske narodne banke potvrdili su kako će se s danom uvođenja eura kao nacionalne valute, za optjecaj će se pripremiti dovoljna količina eurokovanica za podmirivanje potreba svih građana i poslovnih subjekata. - U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prijelaznom razdoblju kuna i euro istodobno će imati status zakonskog sredstva plaćanja. Drugim riječima, građani će u prva dva tjedna počevši od dana uvođenja eura u trgovinama moći plaćati objema valutama. Po isteku dva tjedna od dana uvođenja eura, euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj - izjavili su iz HNB-a.

Komentari