KORONAVIRUS

Otvaraju se restorani, dozvoljene svadbe - evo što sve donosi novo popuštanje mjera

Objavljeno: 28.05.2021. 09:43

Zadnja izmjena: 28.05.2021. 09:43

Foto: Ilustracija

Noćas su u ponoć na snagu stupile nove epidemiološke mjere koje su uvedene zbog povoljnije situacije oko koronavirusa u Hrvatskoj.

Kako prenosi Index, na okupljanjima od danas može sudjelovati do 100 osoba, a produljuje se radno vrijeme pekara, ugostiteljskih objekata te casina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje do 23 sata. Isto tako, zabrana prodaje alkoholnih pića vrijedi od 23 do 6 sati ujutro. Broj sudionika na pogrebima nije ograničen, no još uvijek vrijedi zabrana izražavanja sućuti bliskim kontaktom. Unutarnji prostori slastičarna i restorana od danas su otvoreni, no uz epidemiološke mjere. 

Na svadbama je dozvoljeno do 120 sudionika te se može održavati i nakon 23 sata, no organizator mora voditi brigu o cijepljenosti, preboljenju ili negativnom testu svih sudionika, uključujući i cjelokupno osoblje. Ukida se obustava rada plesnih škola, radionica i dječjih igraonica. U školskim dvoranama i dalje je zabranjeno održavanje treninga, dok je u ostalim dvoranama ono dozvoljeno. Sajmovi na otvorenom su dopušteni, no uz nošenje maske.

Manji osobni prostor

Prostorno ograničenje po osobi smanjuje se s 7,8 m2 po osobi na 4 m2, a isto vrijedi za održavanje svih vjerskih obreda. U javnom prijevozu ukida se ograničenje maksimalno 40 % popunjenosti u javnom prijevozu, no ostaje obveza korištenja maski. Kada je riječ o prelasku granice, djeca do 12 godina koja putuju s roditeljima koji imaju potvrdu o cijepljenju, preboljenju ili negativan test ne moraju imati negativan test niti ići u samoizolaciju.  

Komentari