od 17 sati

Evo zašto će sutra zgrada kazališta biti osvijetljena ljubičastom bojom

Objavljeno: 16.11.2021. 10:19

Zadnja izmjena: 16.11.2021. 10:19

Grad Varaždin i ove se godine uključio u obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece te će tim povodom sutra od 17 sati zgrada HNK u Varaždinu biti osvijetljena ljubičastom bojom.

U cijelom svijetu, jedno od desetero djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedmero svakog dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

S ciljem podizanja svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja, 17. studenog organiziraju se različite aktivnosti širom svijeta, a jedna od njih je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu. Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža Klub roditelja nedonoščadi "Palčići".

Komentari