završna konferencija

Foto - 12 naših škola dobilo je solarne elektrane, postali su energetski neovisni

'Kao županija želimo osigurati održivi razvoj te biti jedna od županija predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije.'
Objavljeno: 27.02.2024. 18:08

Zadnja izmjena: 27.02.2024. 18:14

U Županijskoj palači održana je završna konferencija projekta 'Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije'. 

Završnoj konferenciji prisustvovala je i državna tajnica pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić.

- Projekt kojeg ste proveli jedan je od oglednih primjera kako bi se u praksi trebala koristiti sredstva dodijeljena u sklopu poziva „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“. Potvrda toga je ugradnja 12 fotonaponskih elektrana na zgrade odgojno-obrazovnih ustanova diljem Varaždinske županije. Osim što ste ojačali svoje kapacitete za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije, pridonijeli ste smanjenju emisije CO2, kao i povećanoj sigurnosti opskrbe električnom energijom – rekla je.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako je važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

- Kao županija želimo osigurati održivi razvoj te biti jedna od županija predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije. O tome svjedoče i naši projekti. Od Projekta Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno, do ovog projekta putem kojeg su na naših 12 osnovnih i srednjih škola izgrađene i dograđene fotonaponske elektrane – rekla je.

Projekt čija je vrijednost  351 tisuću eura sufinanciran je kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora uz sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298 tisuća eura, dok je preostala sredstva osigurala Varaždinska županija.

Komentari