Doznajemo

Foto - Evo što slijedi na čišćenju Trakošćanskog jezera i oko gradnje visećeg mosta

Objavljeno: 06.05.2024. 08:58

Zadnja izmjena: 06.05.2024. 08:58

Na Trakošćanskom jezeru građevinska operativa seli se uzvodno na još neočišćene dijelove, kreće sanacija erozija na obalama, a direktor Hrvatskih voda za Gornju Muru i Dravu Milan Rezo najavljuje i pismo namjere Dvoru Trakošćan da Hrvatske vode preuzmu građevinsku dozvolu za gradnju visećeg mosta kako bi se uštedjelo 2,5 milijuna eura.

Kroz 44 radna dana na projektu nastavka čišćenja jezera Trakošćan izvađeno je 70.000 prostornih metara sedimenta, koji je deponiran na privremenoj deponiji, a građevinska operativa s 11 dampera, bagera duge ruke seli se uzvodno, gdje je još preostalo izvaditi i deponirati 130.000 prostornih metara sedimenta na površini od 13 hektara, izvijestio je Rezo. 

- Zbog erozija koje su nastale uz rubove staze na pokosima jezera, kreće se u njihovu sanaciju. Na lijevoj obali se gradi 150 metara obaloutvrde, gdje će se ugraditi otprilike 600 prostornih metara kamena, a kamena obloga će se vidjeti iznad punog jezera u visini od pola metra. Hrvatske vode kroz redoviti program uređuju i 120 metara obale na desnoj strani jezera na način ugradnje gabionskih zidova, kojih će se ugraditi približno 150 prostornih metara - naveo je Rezo, dodavši da je vrijednost tih radova procjenjena na nešto manje od 300.000 eura, a taj iznos se ne odnosi na ugovor vezan za čišćenje jezera. 

Hrvatske vode šalju pismo namjere

Rezo je najavio je i da će ovaj tjedan uputiti pismo namjere Dvoru Trakošćan s ciljem preuzimanja građevinske dozvole za drugu fazu gradnje visećeg mosta koji bi spojio stazu s lijeve na desnu obalu jezera, budući da Hrvatske vode mogu dokazati pravni interes i građevinsku dozvolu s Dvora Trakošćan prenijeti na Hrvatske vode uz suglasnost nadležnog Ministarstva kulture i medija. Tu ideju, kako je rekao, ostvaruju uz izniman napor varaždinskog župana Anđelka Stričaka i stručnih službi Županije, te je naveo kako očekuju sastanke u Vladi RH, koja bi trebala poduprijeti tu inicijativu, pojašnjavajući da je jezero je trenutno suho pa bi gradnja mosta kroz manje izmjene glavnog projekta umjesto 3,5 koštala najviše 1,0 milijun eura. 

- Uzevši sve u obzir, svi u Hrvatskim vodama, zajedno s iznimnim zalaganjem i potporom varaždinskog župana možemo ustvrditi da smo državnom proračunu uštedjeli više od 2,5 milijuna eura ili zaključno, vlastitim znanjima, promišljanjem, zajedničkim rješenjima i potpori župana, očistili smo jezero Trakošćan za nula '0' eura - rekao je Rezo.

Komentari